„Dansează sau te ucid!”. O mamă din Strășeni a ajuns în vizorul poliției din cauza unei postări pe TikTok
Full Article 4 minutes read

„Dansează sau te ucid!”. O mamă din Strășeni a ajuns în vizorul poliției din cauza unei postări pe TikTok

O locuitoare din Strășeni a publicat pe TikTok o înregistrare video în care își impune fiul de patru ani să se filmeze pentru TikTok, apoi îl amenință că-l „va omorî” din cauza că „i-a stricat video-ul”. Spotul a provocat scandal pe rețelele sociale și în presă, iar în acest caz au intervenit poliția, asistenții sociali și avocații. S-a constatat că încă în anul 2019, fostul concubin al femeii a încercat s-o decadă de drepturile părintești.

Ce s-a întâmplat

Valentina Severin, o locuitoare din Strășeni, a postat pe TikTok un spot video cu fiul său în vârstă de patru ani. În această înregistrare, Severin mai întâi dansează pe ritmurile unei melodii, apoi întoarce camera telefonului mobil spre copil. După aceasta, femeia îl ceartă și-l amenință cu moartea din cauza că „i-a stricat TikTok-ul [video-ul]”.

„Ia uite, iar îmi strică tiktok-ul. Ți-am zis să-mi dansezi. Te-ai ridicat. Uite al doilea tiktok mi-l strică. Acum. Ți-am zis să râzi, să dansezi. Stai că-ți arăt eu ție, eee. Ori fac eu din tine artist ori dacă nu te ucid de tot. Acum mi-ai zâmbit. Repede ne-ai zâmbit. Când am zis să treci la mine să râzi. Râde, râde! Râde, am zis. Ia la dânsul, nu înțelege”, îi spune ea copilului. Spotul este eliminat de pe contul femeii, dar copiile acestuia s-au păstrat pe internet.

Cine și cum a reacționat

Spotul a provocat reacții furtunoase pe rețelele sociale și în presă. Mai târziu, în acest caz au intervenit poliția din Strășeni, primăria orașului și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Diana Fetco, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției, a comunicat pentru NM că poliția locală, împreună cu angajații Direcției Investigarea infracțiunii informatice, au studiat deja materialele video. S-au autosesizat și colaboratorii Direcției pentru drepturile copilului din Strășeni. „Copilul a fost investigat deja de un psiholog din localitate și de medicul legist, dar noi încă nu putem să ne bazăm pe această investigație. A fost creată o comisie multidisciplinară din care fac parte colaboratori de poliție, asistenți sociali și psihologi. Timp de trei săptămâni, copilul va fi supus unui examen psihopedagogic și în baza rezultatelor acestei investigații, poliția va decide dacă trebuie să fie inițiată o cauză penală”, a spus Fetco.

Ion Scobici, viceprimarul de Strășeni, a comunicat pentru TVR că nu este pentru prima oară când această femeie este surprinsă cu un astfel de comportament. Acesta susține că și mai devreme, femeia era deja la evidența poliției. „Acum, copilul este în grija mamei. A fost supus unui examen medical, medicii nu au depistat niciun fel de leziuni. Organele de drept evaluează deja acțiunile [mamei]. În cazul dat lucrează și poliția, și procuratura”, a spus Scobici.

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a comunicat într-un comentariu pentru TVR că va monitoriza acțiunile organelor de drept și ale asistenților sociali. „Părinții trebuie să fie conștienți, copiii nu sunt proprietatea lor și orice acțiune întreprinsă trebuie să fie doar în interesul copiilor. Eu nu voi interveni, pentru că sunt autoritățile respective”, a spus avocatul.

Ce se știe despre Valentina Severin

Valentina Severin a devenit cunoscută după ce a participat la emisiunea „Vorbește Moldova”. Acest lucru a ajutat-o să câștige „popularitate” pe TikTok. În anul 2019, femeia s-a certat cu concubinul său care a acuzat-o că ar fi o mamă rea și a cerut ca aceasta să fie decăzută din drepturile părintești. În prezent, Severin își crește fiul de una singură și postează cu regularitate spoturi video pe TikTok.

Ea are pe această aplicație trei conturi și 53,7 mii de abonați. Cel mai popular video a acumulat 450 mii de vizualizări. Adresându-se către „admiratorii” săi, femeia se filmează adesea în ținute provocatoare, iar uneori, în spoturi apare fiul său în vârstă de patru ani. În ultimul spot, care a fost publicat pe 21 septembrie și a acumulat 100 mii de vizualizări, Severin vorbește la telefon cu fostul său concubin și discută despre cele întâmplate. „Unde-i dreptatea? Nu-i nicio dreptate în țara asta”, spune ea.

***

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, 935 de copii din Moldova au devenit victime ale violenței în anul 2020. Cele mai multe cazuri țin de violența fizică și cea sexuală (349 și, respectiv 302). În ultimii 10 ani, 10,2 mii de copii din Moldova au fost victime ale violenței.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: