„Dansează sau te ucid!”. O mamă din Strășeni a ajuns în vizorul poliției din cauza unei postări pe TikTok

O locuitoare din Strășeni a publicat pe TikTok o înregistrare video în care își impune fiul de patru ani să se filmeze pentru TikTok, apoi îl amenință că-l „va omorî” din cauza că „i-a stricat video-ul”. Spotul a provocat scandal pe rețelele sociale și în presă, iar în acest caz au intervenit poliția, asistenții sociali și avocații. S-a constatat că încă în anul 2019, fostul concubin al femeii a încercat s-o decadă de drepturile părintești.

Ce s-a întâmplat

Valentina Severin, o locuitoare din Strășeni, a postat pe TikTok un spot video cu fiul său în vârstă de patru ani. În această înregistrare, Severin mai întâi dansează pe ritmurile unei melodii, apoi întoarce camera telefonului mobil spre copil. După aceasta, femeia îl ceartă și-l amenință cu moartea din cauza că „i-a stricat TikTok-ul [video-ul]”.

„Ia uite, iar îmi strică tiktok-ul. Ți-am zis să-mi dansezi. Te-ai ridicat. Uite al doilea tiktok mi-l strică. Acum. Ți-am zis să râzi, să dansezi. Stai că-ți arăt eu ție, eee. Ori fac eu din tine artist ori dacă nu te ucid de tot. Acum mi-ai zâmbit. Repede ne-ai zâmbit. Când am zis să treci la mine să râzi. Râde, râde! Râde, am zis. Ia la dânsul, nu înțelege”, îi spune ea copilului. Spotul este eliminat de pe contul femeii, dar copiile acestuia s-au păstrat pe internet.

Cine și cum a reacționat

Spotul a provocat reacții furtunoase pe rețelele sociale și în presă. Mai târziu, în acest caz au intervenit poliția din Strășeni, primăria orașului și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Diana Fetco, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției, a comunicat pentru NM că poliția locală, împreună cu angajații Direcției Investigarea infracțiunii informatice, au studiat deja materialele video. S-au autosesizat și colaboratorii Direcției pentru drepturile copilului din Strășeni. „Copilul a fost investigat deja de un psiholog din localitate și de medicul legist, dar noi încă nu putem să ne bazăm pe această investigație. A fost creată o comisie multidisciplinară din care fac parte colaboratori de poliție, asistenți sociali și psihologi. Timp de trei săptămâni, copilul va fi supus unui examen psihopedagogic și în baza rezultatelor acestei investigații, poliția va decide dacă trebuie să fie inițiată o cauză penală”, a spus Fetco.

Ion Scobici, viceprimarul de Strășeni, a comunicat pentru TVR că nu este pentru prima oară când această femeie este surprinsă cu un astfel de comportament. Acesta susține că și mai devreme, femeia era deja la evidența poliției. „Acum, copilul este în grija mamei. A fost supus unui examen medical, medicii nu au depistat niciun fel de leziuni. Organele de drept evaluează deja acțiunile [mamei]. În cazul dat lucrează și poliția, și procuratura”, a spus Scobici.

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a comunicat într-un comentariu pentru TVR că va monitoriza acțiunile organelor de drept și ale asistenților sociali. „Părinții trebuie să fie conștienți, copiii nu sunt proprietatea lor și orice acțiune întreprinsă trebuie să fie doar în interesul copiilor. Eu nu voi interveni, pentru că sunt autoritățile respective”, a spus avocatul.

Ce se știe despre Valentina Severin

Valentina Severin a devenit cunoscută după ce a participat la emisiunea „Vorbește Moldova”. Acest lucru a ajutat-o să câștige „popularitate” pe TikTok. În anul 2019, femeia s-a certat cu concubinul său care a acuzat-o că ar fi o mamă rea și a cerut ca aceasta să fie decăzută din drepturile părintești. În prezent, Severin își crește fiul de una singură și postează cu regularitate spoturi video pe TikTok.

Ea are pe această aplicație trei conturi și 53,7 mii de abonați. Cel mai popular video a acumulat 450 mii de vizualizări. Adresându-se către „admiratorii” săi, femeia se filmează adesea în ținute provocatoare, iar uneori, în spoturi apare fiul său în vârstă de patru ani. În ultimul spot, care a fost publicat pe 21 septembrie și a acumulat 100 mii de vizualizări, Severin vorbește la telefon cu fostul său concubin și discută despre cele întâmplate. „Unde-i dreptatea? Nu-i nicio dreptate în țara asta”, spune ea.

***

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, 935 de copii din Moldova au devenit victime ale violenței în anul 2020. Cele mai multe cazuri țin de violența fizică și cea sexuală (349 și, respectiv 302). În ultimii 10 ani, 10,2 mii de copii din Moldova au fost victime ale violenței.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A mai rămas o zi până la TIFF. Vezi ce filme vor fi proiectate în cadrul festivalului

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va aduce la Chișinău o serie de producții remarcabile, cu viziuni originale și povești care te țin cu sufletul la gură. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu, în perioada 25-27 iulie, iar programul include peste 30 de titluri sonore, premiate la festivaluri internaționale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, dar cu înregistrare prealabilă pe film.md, unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați. 

Festivalul va debuta cu un film care a impresionat la Cannes. Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care, în urma unui atac homofob, își vede lumea prăbușindu-se. Un film emoționant despre familie, identitate și supraviețuire într-o comunitate închisă. Printre filmele prezentate se mai numără Căsătoria, regizat de Mihai Bendeac. Producția relatează istoria a trei prieteni care încearcă să scape de datorii printr-un plan nebun: o căsătorie aranjată cu fiica unui miliardar. Un alt film aduce pe ecran o poveste despre fragilitatea adultului de azi. În Interior Zero, o tânără jonglează cu un job solicitant, relații care se risipesc și un oraș care nu-i lasă loc de respiro.

Filmele proiectate la Cineplex Loteanu: 

25 iulie TWST (Things we said today) (regizor: Andrei Ujică), Trei kilometri până la capătul lumii (regizor: Emanuel Pârvu), Viitor luminos (regizor: Andra MacMasters), Triton (regizor: Ana Lungu). 

26 iulie Un mal rebel (regizor: Bogdan Puslenghea), Căsătoria (regizor: Mihai Bendeac), Anul Nou care n-a fost (regizor: Bogdan Mureșanu), După cioate (regizori: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Moartea domnului Lăzărescu (regizor: Cristi Puiu), Plastic Semiotic (regizor: Radu Jude), Opt ilustrate din lumea ideală (regizori: Radu Jude, Cristian Ferencz-Flatz). 

27 iulie Magicianul (regizor: Bogdan Mureșanu), Nebunul (regizor: Igor Cobileanski), Interior Zero (regizor: Eugen Jebeleanu), Săptămâna Mare (regizor: Andrei Cohn), Love Hurts (regizor: Alex Mavrodineanu), Clasat (regizori: George ve Gänæaard, Horia Cucută), Vara mea târzie (regizor: Danis Tanović).

Iar la Artcor vor fi prezentate mai multe scurtmetraje, printre care Happy (regizor: Mara Cohn), Dragostea e în aer (regizor: Claudiu Mitcu), Flori, fete și băieți (regizor: Simona Borcea), Tot ce rămâne (regizor: Andrei Redinciuc), Bunicul doarme (regizor: Matei Branea), Alisveris (regizor: Vasile Todinca), Fata care plânge (regizor: Octav Chelaru), Albocalmin (regizor: Florin Șerban), Networking (regizor: Marian Fărcuț), Marea unire (regizor: Theodor Graur), Pană de vulpe (regizor: Vlad Popa) , precum și o selecție rară de scurtmetraje studențești realizate la UNATC București între anii ’60 și ’90.

Pe lângă proiecții, spectatorii vor putea participa la două masterclassuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema. Masterclassul „Regie de film” va fi susținut de Bogdan Mureșanu, unul dintre cei mai apreciați regizori români ai momentului, care a impresionat lumea cinematografiei cu Cadoul de Crăciun, câștigător al Premiului Academiei Europene de Film, dar și cu cele două filme care vor fi proiectate la TIFF Chișinău – Anul Nou care n-a fost și Magicianul. Un alt masterclass va fi organizat de cunoscutul actor român Adrian Titieni. Acesta va vorbi despre filmele care i-au marcat cariera, inclusiv Trei Kilometri până la capătul lumii și Moartea domnului Lăzărescu, care vor fi proiectate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru cele două masterclass-uri se pot face pe film.md.

TIFF va găzdui personalități marcante ale cinematografiei românești, printre care actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș, regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: