Andrei Mardari / NewsMaker

Consumatorii din Moldova înregistrează datorii de milioane față de Moldovagaz. Compania avertizează: rău-platnicii vor fi deconectați

De la începutul anului curent, restanța consumatorilor din Republica Moldova față de compania Moldovagaz a ajuns la 223 milioane lei. Din suma totală, circa 80 milioane lei reprezintă datoriile pentru luna septembrie a agenților economici, iar 110 milioane – a consumatorilor casnici. Aceștia riscă să fie deconectați, iar furnizarea gazelor naturale va fi reluată după achitarea integrală a plății datorate. 

Șeful S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, anunță că cea mai mare restanță este pentru luna septembrie, circa 191 milioane lei. Din această sumă, restanțele consumatorilor casnici – 110 milioane lei, iar a persoanelor juridice – 80 milioane lei.

„Pentru primul trimestru al anului curent, datoria este de 11 milioane de lei, al doilea – 9,1 milioane de lei. În mod corespunzător, compania a fixat în iulie datoria de consum în valoare de 4,6 milioane lei, în august – 7 milioane lei”, a declarat Ceban.

Totodată, S.A. „Moldovagaz” a informat astăzi agenții economici despre expirarea la data de 15 octombrie a termenului-limită de achitare a facturii de plată, emisă pentru luna septembrie. Astfel, până la achitarea integrală a plății datorate, aceștia vor fi deconectați de la furnizarea gazelor naturale. 

Recent, în cadrul unei emisiuni televizate, Vadim Ceban a declarat că ar fi necesar de cel puțin 4 ani pentru a acoperi devierile tarifare.

„Dacă până la finele anului, valoarea devierilor tarifare va ajunge la 4 miliarde, atunci va dura cel puțin 4 ani ca să le acoperim, dacă anual vom achita câte un miliard”, a rezumat Vadim Cheban.

Amintim că, pe lângă datoriile curente, Gazprom pretinde de la Moldovagaz și o datorie istorică, care se ridică la peste $700 mln. Echipele de audit din Norvegia și Marea Britanie desemnate de Agenția Proprietății Publice au venit pe 17 octombrie într-o misiune de documentare la Chișinău. Experții britanici și norvegieni vor studia documente financiare și acordurile încheiate de-a lungul anilor de Republica Moldova cu partea rusă, inclusiv perioada de până la crearea MoldovaGaz, pentru a înțelege cum s-a format datoria istorică a malului drept pentru gazele achiziționate din Federația Rusă.

Misiunea de audit se va afla în Republica Moldova până pe 21 octombrie. Către sfârșitul anului este așteptat ca cele două companii să livreze un prim raport, în funcție de materialele puse la dispoziție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: