Compania „Naftogaz” din Ucraina încearcă, prin intermediul judecătoriilor din diferite țări, să execute hotărârea Curții de Arbitraj de la Stockholm, care a stabilit că „Gazprom”-ul rus îi datorează „Naftogaz”-ului 3 miliarde de dolari. În Moldova, „Naftogaz” încearcă să recupereze în contul acestor bani cota „Gazprom”-ului de la „Moldovagaz” (50%), mărcile comerciale și chiar datoriile republicii pentru gazele naturale. Curtea Supremă de Justiție a Moldovei va examina, la 24 decembrie, reclamația „Naftogaz”. Experții consideră că dacă CSJ va recunoaște pretențiile, piața de gaze din Moldova se va schimba radical. Iar cei de la „Moldovagaz” au refuzat să comenteze pretențiile judiciare ale „Naftogaz”.
La 24 decembrie, la Chișinău, urmează să aibă loc ședința de judecată a Curții Supreme de Justiție (CSJ), în cadrul căreia magistrații vor examina reclamația repetată a companiei „Naftogaz” din Ucraina față de „Gazprom”, interesele acesteia în Moldova fiind reprezentate de către compania „Moldovagaz”. Aceasta va fi cea de-a treia ședință de judecată, primele două fiind amânate.
În reclamația pe care Curtea de Apel Chișinău a respins-o în luna septembrie 2019, „Naftogaz” cere să fie recunoscute și executate pe teritoriul Moldovei două hotărâri din luna februarie 2018 ale Curții de Arbitraj de la Stockholm. Atunci, după două litigii de arbitraj dintre „Naftogaz” și „Gazprom” pentru livrarea și tranzitul de gaze, instanța de la Stockholm a obligat gigantul rus să achite prejudicii de 2,56 miliarde de dolari companiei ucrainene. Ținând cont de dobânda acumulată, suma pretențiilor a crescut până acum până la 3 miliarde de dolari.
În reclamația împotriva companiei ruse, „Naftogaz”enumeră activele „Gazprom”-ului. Este vorba despre 50% din acțiunile „Moldovagaz” (această cotă este estimată la 145,3 milioane de dolari), patru mărci comerciale înregistrate, precum și datoria „Moldovagaz” în mărime de 475,8 milioane de dolari, care este recunoscută de instanțele de judecată internaționale și, „probabil, de cele moldovenești”.
„Naftogaz” consideră că îi poate cere companiei moldovenești să ramburseze datoria nu către „Gazprom”, ci către furnizorul ucrainean, pentru că această datorie este alcătuită din activele concernului rus.
Anterior, Liuba Pruteanu, judecător la Curtea de Apel, a refuzat să examineze această petiție a „Naftogaz”-ului față de „Gazprom”. Ea a făcut referire la Codul de procedură penală, în care se menționează că instanța moldovenească nu poate examina astfel de pretenții, nu ține de competența ei.
Menționăm că „Naftogaz” încearcă de mai bine de un an să recupereze datoria de la „Gazprom” în instanțele internaționale, cerând sechestrarea activelor „Gazprom” în Elveția, Marea Britanie, Olanda și Luxemburg.
Totodată, potrivit directorului executiv al „Naftogaz” Iurii Vitrenko, Ucraina nu poate iniția colectarea forțată a sumei de 3 miliarde de dolari de la „Gazprom” în Germania, Polonia și Moldova, din cauza influenței conjuncturii politice.
La solicitarea de a comenta revendicările furnizorului de gaze ucrainean, serviciul de presă al „Moldovagaz” au spus că nu le vor comenta.
Expertul în energetică Sergiu Tofilat presupune că s-ar putea ca instanțele de judecată din Moldova să recunoască hotărârile Curții de Arbitraj de la Stockholm pe teritoriul Moldovei și „Naftogaz” va putea începe procedura de transmitere a activelor către „Gazprom”.
Tofilat a declarat pentru Mold-street că „aceasta ar putea să înrăutățească relațiile Moldovei cu „Gazprom”, dar și să devină o soluție pentru autoritățile moldovenești care demult își doresc să cumpere cota „Gazprom” de la „Moldovagaz””.
La rândul său, fostul președinte al ANRE Victor Parlicov consideră că „dacă „Naftogaz” va obține dreptul de a gestiona activele „Gazprom”-ului în Moldova, compania ar putea cere să fie încheiat un nou contract de livrare a gazelor sau să fie revizuit cel vechi. „Și e posibil că „Gazprom” va înceta să fie principalul furnizor de gaze în Moldova”, a mai spus expertul.
Potrivit afirmațiilor sale, cu noul acționar al „Moldovagaz”, autoritățile vor putea să deblocheze și implementarea celui de-al Treilea pachet energetic, împotriva căruia este „Gazprom”, și anume distanțarea totală a transportatorului „Moldovatransgaz” de „Moldovagaz” și transmiterea către acesta a gazoductelor.
Parlicov nu a exclus și modificarea contractului de livrare a gazelor în Transnistria.
„Firește, pot urma petiții și din partea „Gazprom”-ului, tărăgănarea procesului, dar se poate spune că dacă CSJ va accepta să examineze petiția, aceasta va avea consecințe fundamentale și ar putea schimba pentru totdeauna piața gazelor din Moldova și din toată regiunea”, a concluzionat fostul președinte al ANRE.