„De acum înainte vei purta costumul și cravata mai des”. Reacții după numirea a trei noi miniștri în Guvernul Recean
Full Article 5 minutes read

„De acum înainte vei purta costumul și cravata mai des”. Reacții după numirea a trei noi miniștri în Guvernul Recean

Noii miniștri din Guvernul Recean a fost învestiți în funcție pe 17 iulie, în incinta Președinției. Este vorba despre Adrian Efros, care a fost numit ministru al Afacerilor Interne, Dan Perciun – ministru al Educației și Cercetării și Andrei Spînu, care a redevenit ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la aproape 6 luni după demisia Guvernului Gavrilița. Evenimentul a provocat un val de reacții în mediul online. În timp ce unii internauți au fost mulțumiți de candidaturile noilor miniștri, alții le-au criticat dur. 

Alexandr Slusari, fost deputat al blocului ACUM, s-a declarat „dezamăgit” de noile remanieri guvernamentale. Acestea, potrivit ex-parlamentarului, denotă o „criză de idee și cadre” în PAS, iar scopul lor principal este „menținerea balanței interne a diferitor grupări partiinice”.

Slusari s-a arătat nemulțumit, în mod special, de revenirea lui Andrei Spînu în fruntea ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Cui i-a trebuit acest circ de 5 luni cu Spînu demis și supărat ? Orice cetățean, care prietenește un pic cu logica, acum poate întreba de ce în februarie Andrei Spânu, dacă era așa bun ministru, nu a rămas în guvern ? Dar dacă el a fost un ministru rău, lucru, în care eu sunt încrezut, atunci de ce dânsul se întoarce acum ? Mișcarea aceasta este cel puțin ridicolă”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Alexandr Slusari a calificat numirea lui Dan Perciun la cârma ministerului Educației și Cercetării drept un pas „greșit”, întrucât acesta ar fi mai eficient în domeniul protecției sociale.

„Dan este un deputat foarte bun, pregătit din toate punctele de vedere. Faptul că așa personalitate este sacrificată și va fi aruncată pe ambarazura educației expune o mare-mare problemă cu deficitul cadrelor interne ale partidului de guvernare”, a spus el.

Iar liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a spus că guvernarea a făcut niște remanieri „bizare” și „lipsite de transparență”.

„Guvernul demult nu e al Republicii Moldova, ci a unei găști de prieteni de pahar”, a spus acesta.

Și liderul Partidului Național Moldovenesc Dragoș Galbur a comentat învestirea noilor miniștri. Politicianul a reacționat în felul următor: Efros – „un anonim”, Spînu – „totul e clar”, iar Perciun – „o bătaie de joc”.

„În fine, le doresc succes, cu mâna pe inimă, căci reușitele lor reale ne vor bucura pe fiecare. Pentru mine, în acest Guvern rămâne în continuare un singur ministru care înseamnă profesionalism, competență și implicare 100% — Victor Parlicov”, a menționat acesta.

 

Revoltat de revenirea lui Andrei Spînu în componența Cabinetului de miniștri s-a arătat și istoricul Octavian Țîcu.

„Revenirea lui Spînu în Guvern este o bătaie de joc față de cetățenii Republicii Moldova. Rușine, Maia Sandu”, a scris el pe Facebook.

Totodată, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale l-a felicitat de Dan Perciun și s-a arătat încrezător că acesta va conduce ministerul Educației și Cercetării eficient.

„Știu că ți-ai asumat un domeniu foarte complex, în care rezultatele nu se văd imediat. Știu că ai lucrat deja acolo, cunoști domeniul și ți-ai pregătit mandatul cu multe idei pentru decizii imediate și pentru schimbări sistemice. Știu că ne vei lipsi tare mult în echipele pe domeniul social, dar asta e doar dovada că ești un manager excepțional. Știu că ai avut un nod în gât când ți-ai asumat această misiune, când ai citit jurământul. Dar știindu-ți profesionalismul, n-am niciun dubiu că vei lucra la fel de mult, structurat și eficient. Și știu că de acum înainte vei purta costumul și cravata mai des”, a transmis el.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a adresat un scurt mesaj de felicitare pentru noii miniștri și a ținut să remarce câteva dintre rezultatele colegilor săi de partid Andrei Spînu și Dan Perciun, pe vremea când au activat în calitate de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și, respectiv, deputat și președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlament.

Radu Marian a remarcat că în timpul mandatului lui Andrei Spînu au fost puse bazele independenței energetice ale țării, au fost renovați peste 300 km de drum, dintre care circa 50 km au fost construiți din nou și a fost lansat programul național „Satul European”. Cât despre activitatea lui Dan Perciun în Parlament, Marian a menționat că acesta a contribuit decisiv la elaborarea Fondului de Vulnerabilitate Energetică, prin care 900 de mii de gospodării au primit compensații în facturi, a elaborat proiecte de lege care să simplifice deschiderea creșelor și a serviciilor de îngrijire alternativă a copiilor și a contribuit la reforma sistemului de asistență socială „Restart”.

Iar deputatul socialist Vlad Batrîncea, la fel ca Slusari, a calificat noile remanieri din Guvernul Recean drept o „criză de cadre” și un „simbol al luptei intrapartinice”.

Abordarea autorităților în selectarea personalului este o ignorare totală a principiului meritocrației și al competenței. Lucrul principal este un bilet de partid. Acesta este un diagnostic. Maia Sandu nu consideră că este necesar să se explice public și să-și recunoască greșelile de personal. Ei prezintă chiar și cele mai grosolane greșeli de calcul ca pe o semnificație superioară ascunsă. Andrei Spînu revine la proiecte naționale, împrumuturi și achiziții publice. PAS a ales calea ”groazei fără sfârșit„”, a spus el.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: