suceavalive.ro

De anul viitor, moldovenii vor plăti 7 euro pentru a călători în spaţiul Schengen

Cetăţenii din afara Uniunii Europene, inclusiv moldovenii, americanii, australienii, britanicii şi alţi călători din afara spaţiului Schengen, vor trebui să completeze o cerere care va costa 7 euro pentru a intra în UE, începând de anul viitor, transmite Euronews, citat de Adevărul.ro

Noua regulă, denumită „Sistemul european de informaţii şi autorizaţii de călătorie” (ETIAS), este menită să „sporească securitatea şi să contribuie la prevenirea ameninţărilor la adresa sănătăţii în cadrul blocului comunitar”, conform Consiliului European.

Cetăţenii din afara UE au, în prezent, dreptul să petreacă până la 90 de zile într-o călătorie în spaţiul Schengen. Dacă depăşesc această perioadă, călătorii au nevoie de viză. Astfel, noua normă nu va schimba lucrurile în mod fundamental, deoarece oamenii vor avea în continuare dreptul să petreacă cele 90 de zile în interiorul UE, dar procesul nu va mai fi complet lipsit de administrare.

Cui se aplică noua regulă pentru călătorii în UE?

Pe site-ul oficial al ETIAS a fost publicată lista țărilor, ai căror cetățeni vor trebui să se înregistreze. În aceasta este inclusă și Republica Moldova.

Noua măsură de securitate îi afectează pe cei care nu locuiesc permanent într-o ţară din UE sau care nu au nevoie de viză pentru a se afla într-o ţară din UE. Prin urmare, sunt vizaţi turiştii, proprietarii de locuinţe secundare, lucrătorii temporari sau cei care îşi vizitează familia sau prietenii în cele 26 de ţări din zona Schengen.

În propunerea iniţială,  60 de ţări  sunt pe lista celor eligibile pentru cererea de scutire de vize. Autorizaţia ETIAS va fi introdusă în scopuri turistice sau de afaceri şi nu va înlocui o viză de studii sau de muncă. Un cetăţean al unei ţări din afara UE care doreşte să locuiască, să studieze, să muncească sau să rămână în Spaţiul Schengen mai mult de 90 de zile va trebui să solicite o viză adecvată situaţiei sale.

Noul program ETIAS este comparabil cu programul australian ETA şi cu programul american ESTA de scutire de vize, ambele utilizate pentru şederi de scurtă durată. Normele pentru cei care au nevoie de viză Schengen, inclusiv majoritatea cetăţenilor din Africa, Asia şi America de Sud, vor rămâne aceleaşi.

Cum şi când se va implementa noua regulă privind călătoriile cetăţenilor din afara UE?

Comisia Europeană afirmă că această modificare va avea „un efect minim” asupra persoanelor care călătoresc în Europa. Călătorii eligibili vor trebui să completeze o cerere online înainte de sosire, care costă 7 euro. Pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani sau peste 70 de ani, cererea va fi gratuită.

Completarea formularului ar trebui să dureze doar câteva minute. Acesta va necesita informaţii biometrice despre paşaport şi detalii de călătorie, precum şi câteva întrebări de securitate de bază. Clătorii sunt sfătuiţi să depună cererea cu cel puţin 72 de ore înainte de a avea nevoie de ea, pentru a evita eventuale întârzieri.

Odată ce a fost aprobată, cererea va fi valabilă pentru trei ani.  După acest interval, va fi necesară reînnoirea documentului. ETIAS urmează să intre în vigoare înainte de sfârşitul anului 2022.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mfa.gov.md

La Zurich a fost deschis Consulatul onorific al Republicii Moldova

La Zurich a fost inaugurat pe 4 iulie Consulatul onorific al Republicii Moldova. Secretara de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, care a fost prezentă la eveniment, a subliniat importanța acestui gest simbolic, menționând extinderea prezenței diplomatice a țării noastre în Elveția.

La evenimentul de deschidere a consulatului din Zürich au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului de afaceri și ai diasporei moldovenești. „Acest moment simbolic reprezintă nu doar deschiderea unei noi reprezentanțe într-unul dintre cele mai dinamice centre economice și culturale ale Europei, ci și angajamentul nostru profund pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Confederația Elvețiană. Sunt convinsă că noul consulat onorific va sprijini activ această misiune prin fortificarea dialogului bilateral, încurajarea investițiilor și promovarea potențialului Moldovei”, a afirmat Carolina Perebinos.

Consulul onorific, Valentina Ceban, a mulțumit pentru încrederea acordată și a promis că va promova imaginea Moldovei în Elveția, angajându-se să contribuie la dezvoltarea relațiilor comerciale și culturale dintre cele două țări.

Iar ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Vladimir Cuc, a salutat de asemenea deschiderea noului consulat, menționând că aceasta va contribui la creșterea prestigiului țării noastre și la intensificarea cooperării economice bilaterale.

Evenimentul a inclus discuții într-un cadru informal și o degustare de vinuri moldovenești.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: