De ce Galben a putut să-l găsească și să-l intervieveze pe Platon, dar procurorii – nu? Răspunsul Veronicăi Dragalin
Full Article 5 minutes read

De ce Galben a putut să-l găsească și să-l intervieveze pe Platon, dar procurorii – nu? Răspunsul Veronicăi Dragalin

„Răspunsul e foarte simplu” a comunicat șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, după ce a fost întrebată de ce jurnaliștii îl pot găsi și intervieva pe Veaceslav Platon, dar procurorii moldoveni – nu. Potrivit Veronicăi Dragalin, legea îi permite unui jurnalist să meargă oriunde în lume și să ia un interviu, și nu îi permite procurorilor să facă acțiuni în afara Moldovei. „Noi personal nu putem zbura în Londra să-l căutăm”, a adăugat Dragalin. 

La emisiunea Rezoomat de la Rlive, Veronica Dragalin a fost solicitată să comenteze indignarea internauților de pe rețelele de socializare „de ce un jurnalist a avut posibilitatea să-l găsească pe Platon și să-l intervieveze, dar procurorii Procuraturii Anticorupție nu au astfel de posibilitate și nu fac astfel de demersuri”.

Răspunsul e foarte simplu. Legea îi permite unui jurnalist să meargă oriunde în lume și să ia un interviu. Legea nu ne permite procurorilor să facem acțiuni în afara teritoriului nostru. Deci, fiecare procuror din țara respectivă are jurisdicție sau competențe să facă acțiuni doar pe teritoriul dat. Când noi avem acțiuni pe care le considerăm necesare pe un alt teritoriu, nu putem noi merge acolo, apelăm prin canale oficiale la autoritățile din țara respectivă care mai departe întreprind aceste acțiuni. Procurorii și ofițerii din Marea Britanie, la solicitarea noastră, l-au identificat pe Veaceslav Platon, s-au întâlnit cu el să-i fie înaintate documente de procedură din cazurile noastre din Moldova. Deci noi acționăm, legea ne obligă, să acționăm prin canale oficiale. (…) Noi personal nu putem zbura în Londra să-l căutăm”, a comunicat Dragalin.

Întrebată dacă Procuratura Anticorupție știe că Veaceslav Platon este la Londra și cunoaște adresa la care se află, Dragalin a menționat: „Deci a fost localizat de autoritățile din Marea Britanie, asta vă pot spune”.

La precizarea dacă „există posibilitatea ca acești fugari să fie aduși în Republica Moldova și să răspundă conform legii aici, pentru că în cazul lui Ilan Șor vedem că nu se aplică”, șefa Procuraturii Anticorupție a spus: „Durează, asta vă pot spune. E normal să dureze foarte mult așa o procedură de extrădare. (…) E o procedură destul de complicată. (…) Diferite state au diferite politici, poziții pe tema aceasta. Noi am depus și continuăm să depunem toate eforturile posibile, să folosim toate instrumentele legale internaționale care există, să identificăm unde se află acești fugari și să apelăm la statele respective – să fie extrădați, aduși înapoi în Republica Moldova”.

Pe 10 martie, jurnalistul Dorin Galben a publicat pe pagina sa de YouTube un interviu cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal. Jurnalistul a menționat că a fost la Londra pentru a realiza interviul, acolo unde se află în prezent Platon. Interviul a adunat critici din partea breslei jurnaliștilor. Iar TV8 a decis să rezilieze contractul de colaborare cu Dorin Galben.

***

Amintim, tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare cu regim strict. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

De menționat că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.

Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacțiile sunt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.

În ianuarie 2024, Platon a anunțat că planifică să se implice în politica din Republica Moldova. Fie va crea un partid, fie „va lua” unul deja existent. Noi analizăm câteva variante, a menționat el pentru Ziarul de Gardă. Cu toate acestea, el a spus că nu intenționează să revină în țară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: