De ce motorina gratuită din România, pentru fermieri, nu a ajuns încă în Moldova? Bolea: „Statul nu are nici două canistre în care s-o depoziteze”
Full Article 3 minutes read

De ce motorina gratuită din România, pentru fermieri, nu a ajuns încă în Moldova? Bolea: „Statul nu are nici două canistre în care s-o depoziteze”

Motorina gratuită din România, destinată fermierilor din Moldova afectați de secetă, nu a fost livrată încă, deoarece statul nu dispune de un depozit de păstrare a resursei și nici nu a reușit să identifice unul deocamdată. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă din 13 februarie. Bolea a precizat însă că motorina „urmează” a fi livrată.

În timpul conferinței de presă, Vladimir Bolea a comentat motivele pentru care durează atât de mult ca motorina gratuit din România să ajungă în țara noastră.

În Moldova nimănui nu-i place când noi facem referire la ultimii 30 de ani de distrugere a acestui stat. Toți spun „Hai să vorbim despre ultima zi, ultima lună”, dar toate depozitele petroliere ale Republicii Moldova au fost privatizate, vândute și statul nu are nici măcar două canistre în care să-și depoziteze motorina, nu încă rezerva națională. Și atunci când ne-a venit acest ajutor, în toamna anului 2020, era o companie care a putut oferi serviciile pentru recepționarea acestei cantități. Pentru că trebuie să ai cale ferată, capacitate de a descărca, depozita și livra. Totuși vorbim de o cantitate mare. Și acum agenția noastră a făcut trei licitații, știu sigur, la care nu s-a înscris niciun agent economic. Și noi cunoaștem cum are loc procesul de licitație: cât de lung el durează, trebuie să aștepți să fie totul legal. Nu s-a înscris niciun agent economic la licitație, după care s-a trecut la discuții directe și a fost identificat acest agent economic din Căușeni care are capacitatea și posibilitatea de a recepționa această motorină și de a o putea încărca și descărca. (…) Asta ar fi obiectiv motivele: lipsa capacităților de depozitare și identificarea acestor suprafețe de depozitare”, a spus el.

Totodată, ministrul a spus că statul ar putea achiziționa un depozit petrolier. „Evident că lucrurile urmează să fie schimbate și cred că Guvernul trebuie să identifice și achiziționeze, inclusiv pentru rezerva de stat, un depozit de resurse petroliere”, a menționat el.

În context, ministrul Agriculturii a precizat că motorina din România „urmează să fie livrată” în Moldova, însă a ezitat să precizeze când se va întâmpla acest lucru.

***

Precizăm că, în ianuarie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că peste 1540 de fermieri, afectați de secetă în 2022, au depus cereri la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) prin care au solicitat să fie ajutați cu motorină din România, donată gratuit țării noastre. Totuși, 56 de cereri au fost respinse, pentru că nu ar fi întrunit criteriile de eligibilitate. Astfel, 1490 de fermieri din 1546 vor beneficia de ajutor umanitar sub formă de motorină.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: