NewsMaker

De ce motorina gratuită din România, pentru fermieri, nu a ajuns încă în Moldova? Bolea: „Statul nu are nici două canistre în care s-o depoziteze”

Motorina gratuită din România, destinată fermierilor din Moldova afectați de secetă, nu a fost livrată încă, deoarece statul nu dispune de un depozit de păstrare a resursei și nici nu a reușit să identifice unul deocamdată. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă din 13 februarie. Bolea a precizat însă că motorina „urmează” a fi livrată.

În timpul conferinței de presă, Vladimir Bolea a comentat motivele pentru care durează atât de mult ca motorina gratuit din România să ajungă în țara noastră.

În Moldova nimănui nu-i place când noi facem referire la ultimii 30 de ani de distrugere a acestui stat. Toți spun „Hai să vorbim despre ultima zi, ultima lună”, dar toate depozitele petroliere ale Republicii Moldova au fost privatizate, vândute și statul nu are nici măcar două canistre în care să-și depoziteze motorina, nu încă rezerva națională. Și atunci când ne-a venit acest ajutor, în toamna anului 2020, era o companie care a putut oferi serviciile pentru recepționarea acestei cantități. Pentru că trebuie să ai cale ferată, capacitate de a descărca, depozita și livra. Totuși vorbim de o cantitate mare. Și acum agenția noastră a făcut trei licitații, știu sigur, la care nu s-a înscris niciun agent economic. Și noi cunoaștem cum are loc procesul de licitație: cât de lung el durează, trebuie să aștepți să fie totul legal. Nu s-a înscris niciun agent economic la licitație, după care s-a trecut la discuții directe și a fost identificat acest agent economic din Căușeni care are capacitatea și posibilitatea de a recepționa această motorină și de a o putea încărca și descărca. (…) Asta ar fi obiectiv motivele: lipsa capacităților de depozitare și identificarea acestor suprafețe de depozitare”, a spus el.

Totodată, ministrul a spus că statul ar putea achiziționa un depozit petrolier. „Evident că lucrurile urmează să fie schimbate și cred că Guvernul trebuie să identifice și achiziționeze, inclusiv pentru rezerva de stat, un depozit de resurse petroliere”, a menționat el.

În context, ministrul Agriculturii a precizat că motorina din România „urmează să fie livrată” în Moldova, însă a ezitat să precizeze când se va întâmpla acest lucru.

***

Precizăm că, în ianuarie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că peste 1540 de fermieri, afectați de secetă în 2022, au depus cereri la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) prin care au solicitat să fie ajutați cu motorină din România, donată gratuit țării noastre. Totuși, 56 de cereri au fost respinse, pentru că nu ar fi întrunit criteriile de eligibilitate. Astfel, 1490 de fermieri din 1546 vor beneficia de ajutor umanitar sub formă de motorină.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: