screenshot

„De clarificat mâine cu clientul”. Cum explică directorul Magenta Consulting inimioara de pe slide-ul despre politicieni

Compania Magenta Consulting, specializată în cercetări de marketing comerciale, sociale, politice, a prezentat pe 13 martie rezultatele unui studiu realizat la comanda Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania). În timpul prezentării, pe ecran a apărut un slide cu o inimioară pe care scria „de clarificat mâine cu clientul dacă prezentăm acest slide. Este o listă vădit pentru CUB”. Contactat de NM, directorul companiei, Dumitru Slonovschi, a explicat incidentul.

„Am evaluat și unele personalități politice…”, a menționat Slonovschi, moment în care pe ecranul slide show-ului a apărut o imagine care conținea o notiță internă cu mesajul: „De clarificat mâine cu clientul dacă prezentăm acest slide. Este o listă vădit pentru CUB*” ( *Este vorba despre Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), formațiune politică condusă de fostul deputat al Platformei DA, Igor Munteanu).

Contactat de NM pentru a explica cele întâmplate, Dumitru Slonovschi a precizat:

„Nu a fost nimic grav, la prezentare era prezent și reprezentantul Fundației Friedrich Naumann. După cum am spus și în cadrul prezentării, am făcut 3 cercetări foarte mari și în 45 de minute este dificil să prezinți toată informația. Au fost unele întrebări pe care noi, ca companie echidistanta neafiliată politic, am solicitat clientului să nu o prezentăm în unele slide-uri, pentru că ar putea duce în eroare”.

De precizat că sondajul Magenta arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei partide. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate –  cu 36% din voturi, Partidul Socialiștilor – 19% și Partidul Politic Șor – 15%.

În același timp, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale în municipiul Chișinău, actualul primar Ion Ceban ar obține majoritatea voturilor.

Cele mai des menționate probleme de ordin economic de către respondenți sunt: creșterea prețurilor, veniturile mici, lipsa locurilor de muncă, sărăcia. Creșterea prețurilor a fost menționată de majoritatea respondenților – 62%. 13% consideră că în prezent cea mai importantă problemă pentru Moldova este războiul din Ucraina, iar 12% – guvernarea rea.

Întrebați cine sau ce fenomene se fac vinovate de problemele actuale, cele mai frecvent menționate au fost: guvernarea actuală (56%), politicienii care nu se gândesc la popor (29%), corupția (29%) și lucrul guvernării precedente (23%).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1 421 de respondenți în perioada 11 ianuarie -6 februarie. Marja de eroarea este de ± 3%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: