De la Dodon până la Cavcaliuc. Mesajele politicienilor de Ziua Independenței
Full Article 4 minutes read

De la Dodon până la Cavcaliuc. Mesajele politicienilor de Ziua Independenței

31 de ani de independență ai Republicii Moldova sunt văzuți diferit la Chișinău. Dacă unii dintre oponenții clasei politice vin cu mesaje optimiste, alții vin cu critici în adresa actualei puteri. Astăzi, 27 august – zi în care Republica Moldova și-a proclamat independența – țara noastră a fost felicitată de clasa politică de la Chișinău în mod diferit. NM a făcut o sinteză a mesajelor adresate în această zi, pe care îți propunem să o vezi în continuare.  

„Haos și lipsă de perspectivă” – socialiștii, de Ziua Moldovei

Într-un comunicat emis, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) critică politicile actualei guvernări. Potrivit socialiștilor, pe parcursul ultimelor trei decenii, Moldova „niciodată” nu s-a pomenit într-o criză sistemică atât de „profundă”.

„Am ajuns la cea de-a 31-a aniversare a independenței într-o stare de haos și lipsă de perspective clare. Ar putea pune sub semnul întrebării însăși existența statului nostru”, se arată în mesajul PSRM, în care anunță, în context, că va depune eforturi pentru ca următoarele aniversări ale țării să nu fie umbrite de „probleme” similare.

Șor, gata să „negocieze independența” Moldovei?

Într-o intervenție live pe Facebook, deputatul fugar Ilan Șor s-a întrebat cât de independentă este Moldova și poporul moldovean.

„Oamenii flămânzi și înghețați nu vor putea fi niciodată independenți, pentru că pot fi foarte ușor manevrați și manipulați. Iar eu nu vreau ca oamenii noștri să fie manipulați”, spune Șor, care declară că este gata să negocieze direct cu Gazprom un preț mai avantajos la gazele naturale.

„La mulți ani, Republica Moldova!”, și-a încheia Șor mesajul.

Dodon face apel la clasa politică: „Protejați Moldova”

Fotul președinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, este de părere că de Ziua Independenței, politicienii trebuie să se consolideze în jurul unui singur scop – de a proteja Moldova, de a-i asigura un viitor și de a o păstra pentru generațiile următoare.

„Orice încercare de a renunța la suveranitatea, integritatea și neutralitate țării, mai ales în actualele circumstanțe politice regionale atât de complicate, trebuie privită ca o trădare de stat. Și nicio integrare europeană nu poate fi justificată dacă ea aduce prejudicii intereselor noastre naționale și statale. (…) Eu nu vreau ca aceasta să fie ultima aniversare a Independenței și Statalității moldovenești”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Cavcaliuc, gata „să lupte”, de peste hotare, pentru „adevărata” independență

Între timp, fostul șef-adjunct al IGP, dat în căutare internațională, Gheorghe Cavcaliuc, s-a oferit să „lupte” pentru „adevărata” independență a țării. Într-o postare pe Facebook în care a felicitat Moldova, Cavcaliuc Moldova nu poate fi considerată independentă atât timp cât în anumite funcții cheie ale statului ar sta „marionete”. Liderul PACE declară că este gata să contribuie la fortificarea independenței țării noastre.

„Îmi doresc și voi lupta ca țara noastră într-o zi să devină cu adevărat independentă, condusă de conducători înțelepți și liberi, adevărați patrioți ai Republicii Moldova, stataliști, în vinele cărora curge sânge de moldovean”, a scris Cavcaliuc pe pagina sa.

Alaiba, preocupat că Moldova ar putea „dispărea”?

Cu un mesaj de felicitare, în contextul marcării a 31 de ani de independență, a venit și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba. Potrivit lui,  libertatea, democrația, independența, se câștigă foarte greu, dar se pot pierde foarte ușor.

„Azi, unicul gând pe care îl am e că, tot ceea ce numim Moldova poate dispare într-o clipă. Ceea ce se construiește cu deceniile poate fi distrus într-o clipă. (…) Le mulțumesc celor care au făcut ziua de 27 august 1991 posibilă. A făcut statul Republica Moldova posibil. Să nu fi fost acea zi, nu era nimic”, a scris Alaiba.

Republica Moldova marchează astăzi, 27 august, 31 de ani de Independență. Ziua va fi marcată la Chișinău printr-o serie de evenimente, între ele – fanfară și concerte. Mai multe detalii poți vedea AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: