NewsMaker

De la Dodon până la Cavcaliuc. Mesajele politicienilor de Ziua Independenței

31 de ani de independență ai Republicii Moldova sunt văzuți diferit la Chișinău. Dacă unii dintre oponenții clasei politice vin cu mesaje optimiste, alții vin cu critici în adresa actualei puteri. Astăzi, 27 august – zi în care Republica Moldova și-a proclamat independența – țara noastră a fost felicitată de clasa politică de la Chișinău în mod diferit. NM a făcut o sinteză a mesajelor adresate în această zi, pe care îți propunem să o vezi în continuare.  

„Haos și lipsă de perspectivă” – socialiștii, de Ziua Moldovei

Într-un comunicat emis, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) critică politicile actualei guvernări. Potrivit socialiștilor, pe parcursul ultimelor trei decenii, Moldova „niciodată” nu s-a pomenit într-o criză sistemică atât de „profundă”.

„Am ajuns la cea de-a 31-a aniversare a independenței într-o stare de haos și lipsă de perspective clare. Ar putea pune sub semnul întrebării însăși existența statului nostru”, se arată în mesajul PSRM, în care anunță, în context, că va depune eforturi pentru ca următoarele aniversări ale țării să nu fie umbrite de „probleme” similare.

Șor, gata să „negocieze independența” Moldovei?

Într-o intervenție live pe Facebook, deputatul fugar Ilan Șor s-a întrebat cât de independentă este Moldova și poporul moldovean.

„Oamenii flămânzi și înghețați nu vor putea fi niciodată independenți, pentru că pot fi foarte ușor manevrați și manipulați. Iar eu nu vreau ca oamenii noștri să fie manipulați”, spune Șor, care declară că este gata să negocieze direct cu Gazprom un preț mai avantajos la gazele naturale.

„La mulți ani, Republica Moldova!”, și-a încheia Șor mesajul.

Dodon face apel la clasa politică: „Protejați Moldova”

Fotul președinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, este de părere că de Ziua Independenței, politicienii trebuie să se consolideze în jurul unui singur scop – de a proteja Moldova, de a-i asigura un viitor și de a o păstra pentru generațiile următoare.

„Orice încercare de a renunța la suveranitatea, integritatea și neutralitate țării, mai ales în actualele circumstanțe politice regionale atât de complicate, trebuie privită ca o trădare de stat. Și nicio integrare europeană nu poate fi justificată dacă ea aduce prejudicii intereselor noastre naționale și statale. (…) Eu nu vreau ca aceasta să fie ultima aniversare a Independenței și Statalității moldovenești”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Cavcaliuc, gata „să lupte”, de peste hotare, pentru „adevărata” independență

Între timp, fostul șef-adjunct al IGP, dat în căutare internațională, Gheorghe Cavcaliuc, s-a oferit să „lupte” pentru „adevărata” independență a țării. Într-o postare pe Facebook în care a felicitat Moldova, Cavcaliuc Moldova nu poate fi considerată independentă atât timp cât în anumite funcții cheie ale statului ar sta „marionete”. Liderul PACE declară că este gata să contribuie la fortificarea independenței țării noastre.

„Îmi doresc și voi lupta ca țara noastră într-o zi să devină cu adevărat independentă, condusă de conducători înțelepți și liberi, adevărați patrioți ai Republicii Moldova, stataliști, în vinele cărora curge sânge de moldovean”, a scris Cavcaliuc pe pagina sa.

Alaiba, preocupat că Moldova ar putea „dispărea”?

Cu un mesaj de felicitare, în contextul marcării a 31 de ani de independență, a venit și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba. Potrivit lui,  libertatea, democrația, independența, se câștigă foarte greu, dar se pot pierde foarte ușor.

„Azi, unicul gând pe care îl am e că, tot ceea ce numim Moldova poate dispare într-o clipă. Ceea ce se construiește cu deceniile poate fi distrus într-o clipă. (…) Le mulțumesc celor care au făcut ziua de 27 august 1991 posibilă. A făcut statul Republica Moldova posibil. Să nu fi fost acea zi, nu era nimic”, a scris Alaiba.

Republica Moldova marchează astăzi, 27 august, 31 de ani de Independență. Ziua va fi marcată la Chișinău printr-o serie de evenimente, între ele – fanfară și concerte. Mai multe detalii poți vedea AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: