Decesul lui Spiridon Vangheli: 24 iunie, decretată zi de doliu național. Mesajul de condoleanțe al Maiei Sandu
Full Article 2 minutes read

Decesul lui Spiridon Vangheli: 24 iunie, decretată zi de doliu național. Mesajul de condoleanțe al Maiei Sandu

Regretatul scriitor Spiridon Vangheli va fi înmormântat pe 24 iunie. Astfel, 24 iunie a fost decretată zi de doliu național în Republica Moldova. Un decret care prevede acest lucru a fost semnat de președinta Maia Sandu. 

Președinta Sandu a publicat un mesaj de condoleanțe în contextul decesului lui Spiridon Vangheli pe rețelele de socializare.

Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală.
Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță. (…) Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis președinta.

De asemenea, administrația prezidențială a anunțat că șefa statului a semnat un decret prin care 24 iunie a fost declarată zi de doliu național. În această zi scriitorul va fi condus pe ultimul drum, a precizat administrația prezidențială.

Conform decretului prezidențial, pe 24 iunie, în toate localitățile republicii, precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă drapelul de stat. La ora 12:00 se va cinsti memoria scriitorului, prin păstrarea unui moment de reculegere.

Furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe, din arhiva companiei, despre viața și opera lui Spiridon Vangheli.

De asemenea, în această zi se recomandă ca autoritățile publice, întreprinderile şi organizațiile să renunțe la desfășurarea acțiunilor distractive de masă, iar instituțiile mass-media să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor şi la formarea programelor.

***

Scriitorul Spiridon Vangheli, renumit în special pentru cărțile sale „Guguță”, s-a stins din viață pe 21 iunie. Acesta avea 92 de ani.

Detalii despre activitatea literară a scriitorului – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: