A murit scriitorul Spiridon Vangheli. Președinția confirmă decesul
Full Article 2 minutes read

A murit scriitorul Spiridon Vangheli. Președinția confirmă decesul

A murit scriitorul Spiridon Vangheli, autorul cărților despre „Guguță”. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de consilierul prezidențial în domeniul cultură Angela Brașoveanu. Scriitorul a împlinit pe 14 iunie curent 92 de ani. 

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Rîșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” ș.a.

A tradus din poezia universală pentru copii: „Iepurașul albastru” (1968), „Fetița din Hiroshima” (1981), „Peter  Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și „Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii „Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat proiectul „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu medalia „Mihai Eminescu”, cu „Ordinul Republicii”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: