Declarația PSRM cu privire la situația din estul Ucrainei. Spoiler: de vină sunt SUA și UE
Full Article 3 minutes read

Declarația PSRM cu privire la situația din estul Ucrainei. Spoiler: de vină sunt SUA și UE

Partidul Socialiștilor (PSRM) a publicat pe 23 februarie o declarație cu privire la evenimentele din regiunea Donbas. Reprezentanții formațiunii au accentuat că Moldova este un stat neutru și are relații de prietenie atât cu Ucraina, cât și cu Rusia. De asemenea, socialiștii consideră că cele două țări ar fi fost antrenate într-o confruntare militară de către „marii jucători geopolitici”. Deși nu au menționat la cine anume se referă, politicienii au scris că „Ucraina a fost asigurată cu armament european și american” și cu „instructori militari veniți din Occident”.

Socialiștii au menționat că, începând cu anul 2014, evenimentele din Ucraina țin în suspans întregul continent european, iar în ultimele luni, trezesc îngrijorări în întreaga lume.

Va veni vremea când se va afla cu certitudine cine din marii jucători geopolitici au atras Ucraina și Rusia în cea mai serioasă criză din relațiile bilaterale, care poate escalada într-o confruntare militară. Cine a fost cel mai mult interesat, să destabilizeze situația în regiune și să arunce Europa într-o profundă criză de insecuritate? Suntem cu toții martori ai unui amplu război informațional, în care sunt puse în aplicare cele mai noi instrumente de propagandă și de isterizare, încât se lasă impresia că nu mai rămân alte opțiuni, decât războiul”, au menționat reprezentanții PSRM.

Deși nu au precizat la cine anume se referă atunci când vorbesc despre „interese ascunse”, aceștia au menționat armamentul și instructorii care ar fi venit în Ucraina din Occident.

Am urmărit cum Ucraina a fost asigurată intens cu tehnică militară, fiind instruită să nu accepte compromisuri. Am văzut informațiile despre instructorii militari veniți din Occident, am văzut armament european și american. Am văzut cum provocările armate din zona de conflict au perturbat de fiecare dată speranța unei reglementări pașnice. Am văzut cum s-a ales praf din acordurile internaționale care au fost negociate cu atâta dificultate. Marii jucători din Occident, care, evident, nu intenționează să riște în acest conflict cu viețile propriilor cetățeni, au așteptări mari de la această criză geopolitică”, se arată în declarație.

Referindu-se la Republica Moldova, socialiștii au criticat guvernarea.

Cu mare regret, astfel de voci se aud și în tabăra guvernării de astăzi a Moldovei. Retorica agresivă, declarațiile provocatoare despre necesitatea de a renunța la neutralitate – sunt parte a vieții noastre politice cotidiene. Partidul Socialiștilor are ferma convingere: Moldova nu trebuie să urmeze agenda geopolitică impusă din exterior. Eforturile tuturor participanților la procesul de edificare a statului – ale instituțiilor publice, parlamentului, guvernului, MAEIE, societății civile, cetățenilor de rând – trebuie să fie îndreptate spre păstrarea păcii civice și a unității în societate”, au mai menționat reprezentanții PSRM.

PSRM a reiterat că Moldova este un stat neutru și are relații de prietenie atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: