Andrei Mardari / NewsMaker

Declarația PSRM cu privire la situația din estul Ucrainei. Spoiler: de vină sunt SUA și UE

Partidul Socialiștilor (PSRM) a publicat pe 23 februarie o declarație cu privire la evenimentele din regiunea Donbas. Reprezentanții formațiunii au accentuat că Moldova este un stat neutru și are relații de prietenie atât cu Ucraina, cât și cu Rusia. De asemenea, socialiștii consideră că cele două țări ar fi fost antrenate într-o confruntare militară de către „marii jucători geopolitici”. Deși nu au menționat la cine anume se referă, politicienii au scris că „Ucraina a fost asigurată cu armament european și american” și cu „instructori militari veniți din Occident”.

Socialiștii au menționat că, începând cu anul 2014, evenimentele din Ucraina țin în suspans întregul continent european, iar în ultimele luni, trezesc îngrijorări în întreaga lume.

Va veni vremea când se va afla cu certitudine cine din marii jucători geopolitici au atras Ucraina și Rusia în cea mai serioasă criză din relațiile bilaterale, care poate escalada într-o confruntare militară. Cine a fost cel mai mult interesat, să destabilizeze situația în regiune și să arunce Europa într-o profundă criză de insecuritate? Suntem cu toții martori ai unui amplu război informațional, în care sunt puse în aplicare cele mai noi instrumente de propagandă și de isterizare, încât se lasă impresia că nu mai rămân alte opțiuni, decât războiul”, au menționat reprezentanții PSRM.

Deși nu au precizat la cine anume se referă atunci când vorbesc despre „interese ascunse”, aceștia au menționat armamentul și instructorii care ar fi venit în Ucraina din Occident.

Am urmărit cum Ucraina a fost asigurată intens cu tehnică militară, fiind instruită să nu accepte compromisuri. Am văzut informațiile despre instructorii militari veniți din Occident, am văzut armament european și american. Am văzut cum provocările armate din zona de conflict au perturbat de fiecare dată speranța unei reglementări pașnice. Am văzut cum s-a ales praf din acordurile internaționale care au fost negociate cu atâta dificultate. Marii jucători din Occident, care, evident, nu intenționează să riște în acest conflict cu viețile propriilor cetățeni, au așteptări mari de la această criză geopolitică”, se arată în declarație.

Referindu-se la Republica Moldova, socialiștii au criticat guvernarea.

Cu mare regret, astfel de voci se aud și în tabăra guvernării de astăzi a Moldovei. Retorica agresivă, declarațiile provocatoare despre necesitatea de a renunța la neutralitate – sunt parte a vieții noastre politice cotidiene. Partidul Socialiștilor are ferma convingere: Moldova nu trebuie să urmeze agenda geopolitică impusă din exterior. Eforturile tuturor participanților la procesul de edificare a statului – ale instituțiilor publice, parlamentului, guvernului, MAEIE, societății civile, cetățenilor de rând – trebuie să fie îndreptate spre păstrarea păcii civice și a unității în societate”, au mai menționat reprezentanții PSRM.

PSRM a reiterat că Moldova este un stat neutru și are relații de prietenie atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministrul Bolea, reacție la nemulțumirile transportatorilor: „Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”

Vicepremierul și ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că „nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale”, comentând nemulțumirile transportatorilor exprimate de APOTA. Aceștia susțineau că operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu necesități speciale. Potrivit ministrului, agenții economici trebuiau să informeze „dacă există măcar o mașină în parcul lor care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale”. Ministrul a mai spus că totul „nu este despre negocieri, ci despre oameni”. „Mai mult decât să iubim banii, trebuie să iubim oamenii”, a declarat oficialul, adăugând că pe 1 iulie va avea loc o discuție cu transportatorii.

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, Bolea a fost întrebat dacă a purtat discuții cu reprezentanții APOTA, care au decis să protesteze. În continuare, prezentatorul TV i-a comunicat ministrului că transportatorii nu acceptă monitorizarea prin GPS, nici vânzarea biletelor prin sistemul informațional e-bilet, întâmpină dificultăți în adaptarea mașinilor pentru persoanele cu necesități speciale și solicită un alt mod de calcul al tarifelor.

„În primul rând vreau să vă spun că nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale. (…) Deci, agenții economici trebuiau să informeze dacă există măcar o mașină în parcul lor, pe o rută, care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale. (…) În general, totul este nu despre negocieri. Totul este despre oameni. (…) Dacă noi astăzi, în Republica Moldova, nu avem niciun microbuz care ar putea prelua o persoană cu necesități speciale, dumneavoastră considerați că este normal? (…) Noi trebuie să creăm condiții de inclusivitate socială pentru toți cetățenii din Republica Moldova. (…) Trebuie să avem un grad de empatie. Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”, a declarat oficialul.

Referitor la monitorizarea prin GPS și sistemul informațional e-bilet, ministrul a spus: „Nici nu a intrat în vigoare. Mâine (nota red. pe 1 iulie) avem discuții cu ei. Nu a fost votat încă în ședințele Guvernului, nu a intrat în vigoare nimic. O să începem discuții publice în privința GPS-ului, să vedem care sunt problemele și care trebuie să fie perioada de implementare pentru acest nou proiect de lege”.

Întrebat dacă nemulțumirile transportatorilor sunt justificate, Bolea a răspuns: „O să vedem mâine (nota red. pe 1 iulie), pentru că au fost discuții cred că ani în șir despre… o să ne întâlnim mâine și o să vedem despre ce este vorba în general”.

Menționăm că pe 1 iulie, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, va participa la emisiunea NM „Есть вопросы”.

***

Pe 24 iunie, reprezentanții APOTA au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis un apel public, în care a avertizat că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică și a adăugat că soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „MIDR are ușile deschise”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Vodă. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

La două zile după ce au amenințat cu proteste, reprezentanții APOTA au decis să iasă în stradă. Asociația a anunțat organizarea a trei manifestații în capitală: prima în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a anunțat că primul protest al transportatorilor din cele trei planificate va avea loc în data de 9 iulie.

Transportatorii insistă pe trei revendicări principale: aprobarea imediată de către Guvern și publicarea metodologiei de calcul a tarifelor pentru serviciile regulate de transport pasageri; retrimiterea spre elaborare a proiectului MIDR nr. 1125/2024, care prevede implementarea sistemelor electronice de tip e-bilet și e-GPS; retragerea scrisorilor emise de ANTA prin care operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: