„Decretul acesta al Maiei Sandu nu costă un bănuț”. Majoritatea parlamentară ar putea veni cu un nou candidat la funcția de premier
Full Article 3 minutes read

„Decretul acesta al Maiei Sandu nu costă un bănuț”. Majoritatea parlamentară ar putea veni cu un nou candidat la funcția de premier

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că președinta țării Maia Sandu s-a grăbit cu desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru. În cadrul ediției din 16 martie a emisiunii „Acces direct” de la NTV Moldova, socialistul a declarat că majoritatea parlamentară ar putea veni cu un alt candidat la funcția de premier, iar decretul semnat de șefa statului ar putea fi declarat neconstituțional.

Igor Dodon susține că a discutat în dimineața de 16 martie cu Mariana Durleșteanu și aceasta nu l-a informat despre intenția de a renunța la funcția de prim-ministru.

„Vom vedea încă dacă a refuzat sau nu Durleșteanu, pentru că o postare pe Facebook nu înseamnă nimic”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit socialistului, președinta Maia Sandu a acționat greșit atunci când l-a desemnat pe liderul interimar al PAS la funcția de prim-ministru, iar decretul ar putea fi declarat neconstituțional. Igor Dodon a declarat că PSRM nu îl va susține pe Igor Grosu.

„Noi suntem stat parlamentar și Constituția spune clar că dacă majoritatea înaintează un candidat, președintele trebuie să îl accepte. Ce trebuia să facă astăzi – să invite reprezentanții majorității parlamentare și să îi întrebe: ce facem mai departe? Pentru că asta a spus Curtea Constituțională: invitați majoritatea parlamentară și vedeți la ce consens ajungeți. Pentru că imaginați-vă dacă desemna un candidat și se întâmpla ceva cu el, Doamne ferește, că e Covid. Asta ce înseamnă – că a doua zi demnează un decret cu un candidat necoordonat cu majoritatea parlamentară?”, a argumentat Dodon.

Igor Dodon a mai declarat că majoritatea parlamentară ar putea veni cu un alt candidat la funcția de premier.

„Nu exclud că la următoarea ședință a parlamentului va veni majoritatea parlamentară și va înainta un candidat. Și atunci decretul acesta al doamnei Maia Sandu nu costă un bănuț”, a mai spus Dodon.

***

Președinta țării a desfășurat pe 16 martie consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare. În timpul discuțiilor cu PSRM, Mariana Durleșteanu, candidata propusă anterior de majoritatea parlamentară la funcția de prim-ministru, a anunțat pe pagina sa de Facebook că nu mai vrea să preia conducerea unui nou executiv. La scurt timp, șefa statului a anunțat că îl desemnează pe liderul interimar al PAS Igro Grosu la funcția de premier.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: