regnum.ru

Deficit de apă în satele Moldovei. Fântânile arteziene au secat cu 2 metri

Cantitatea insuficientă de precipitații din ultimele luni a afectat nu doar râurile din Republica Moldova, care au secat considerabil, ci și cele peste 3000 de surse de ape subterane și arteziene din țară. În fântânile arteziene – principalele surse de apă pentru 100% din populația rurală, nivelul apei a scăzut, în luna iulie, cu 2 metri.

Potrivit Aureliei Donos, hidrogeolog principal în cadrul întreprinderii de stat „EHGeoM”, din cauza lipsei de precipitații pe o durată atât de îndelungată, pânza freatică a coborât. Căderea se atestă începând cu luna martie – cu 0,8-2 metri.

Hidrogeologul a precizat că, până de curând, apele subterane erau utilizate în Moldova, în principal, drept sursă de apă potabilă. Din cauza scăderii nivelului de precipitații și a perioadelor tot mai frecvente de secetă, apele subterane au început să fie utilizate tot mai des pentru irigarea terenurilor agricole.

În 2020, autoritățile au aprobat Regulamentul cu privire la folosința apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole. Potrivit Aureliei Donos, după aceea, a crescut frecvența utilizării ilegale a fântânilor arteziene. Hidrogeologul subliniază că utilizarea apelor subterane pentru irigare, fără studii complexe hidrogeologice efectuate în prealabil cu privire la calitatea apei (o mare parte dintre apele subterane sunt sărate și conțin o cantitate înaltă de minerale) poate provoca un efect negativ asupra solului, ducând la degradarea acestuia.

În Republica Molodva sunt 112 mii de izvoare și fântâni (publice și private) și peste 3000 de fântâni arteziene. În Moldova, apele subterane sunt principala sursă de apă potabilă pentru 100% din populația rurală și 30% din cea urbană (sau 65% din totalul populației țării).

Mai multe detalii – în materialul «Днестр приближается к критическому уровню. Почему в Молдове участились засухи и чем это грозит».

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: