regnum.ru

Deficit de apă în satele Moldovei. Fântânile arteziene au secat cu 2 metri

Cantitatea insuficientă de precipitații din ultimele luni a afectat nu doar râurile din Republica Moldova, care au secat considerabil, ci și cele peste 3000 de surse de ape subterane și arteziene din țară. În fântânile arteziene – principalele surse de apă pentru 100% din populația rurală, nivelul apei a scăzut, în luna iulie, cu 2 metri.

Potrivit Aureliei Donos, hidrogeolog principal în cadrul întreprinderii de stat „EHGeoM”, din cauza lipsei de precipitații pe o durată atât de îndelungată, pânza freatică a coborât. Căderea se atestă începând cu luna martie – cu 0,8-2 metri.

Hidrogeologul a precizat că, până de curând, apele subterane erau utilizate în Moldova, în principal, drept sursă de apă potabilă. Din cauza scăderii nivelului de precipitații și a perioadelor tot mai frecvente de secetă, apele subterane au început să fie utilizate tot mai des pentru irigarea terenurilor agricole.

În 2020, autoritățile au aprobat Regulamentul cu privire la folosința apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole. Potrivit Aureliei Donos, după aceea, a crescut frecvența utilizării ilegale a fântânilor arteziene. Hidrogeologul subliniază că utilizarea apelor subterane pentru irigare, fără studii complexe hidrogeologice efectuate în prealabil cu privire la calitatea apei (o mare parte dintre apele subterane sunt sărate și conțin o cantitate înaltă de minerale) poate provoca un efect negativ asupra solului, ducând la degradarea acestuia.

În Republica Molodva sunt 112 mii de izvoare și fântâni (publice și private) și peste 3000 de fântâni arteziene. În Moldova, apele subterane sunt principala sursă de apă potabilă pentru 100% din populația rurală și 30% din cea urbană (sau 65% din totalul populației țării).

Mai multe detalii – în materialul «Днестр приближается к критическому уровню. Почему в Молдове участились засухи и чем это грозит».

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA au un nou reprezentat diplomatic la Chișinău: Kevin Covert preia funcția de Însărcinat cu afaceri

Statele Unite ale Americii (SUA) au un nou reprezentant diplomatic la Chișinău. Kevin Covert a revenit în Republica Moldova în calitate de Chargé d’Affaires al Ambasadei SUA, după ce Daniela DiPierro și-a încheiat mandatul în țara noastră. El a mai ocupat această funcție și în decembrie 2024.

Diplomat de carieră, Covert este detașat în prezent din funcția de director pentru Afaceri Est-Europene la Departamentul de Stat al SUA, unde este responsabil de Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Anterior, Kevin Covert a deținut funcțiile de director pentru Afaceri din Afganistan, șef adjunct al misiunii diplomatice a SUA în Noua Zeelandă și însărcinat cu afaceri al SUA în Tadjikistan.

Noul Însărcinat cu Afaceri ad-interim al SUA în Moldova, Kevin Covert, a absolvit Universitatea Cornell, Colegiul Pembroke (Oxford) și Școala Diplomatică din cadrul Universității Georgetown. Vorbește rusă, ucraineană și franceză și a studiat arabă, kazahă, coreeană, tadjică și Te Reo Māori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: