Deficit de apă în satele Moldovei. Fântânile arteziene au secat cu 2 metri
Full Article 2 minutes read

Deficit de apă în satele Moldovei. Fântânile arteziene au secat cu 2 metri

Cantitatea insuficientă de precipitații din ultimele luni a afectat nu doar râurile din Republica Moldova, care au secat considerabil, ci și cele peste 3000 de surse de ape subterane și arteziene din țară. În fântânile arteziene – principalele surse de apă pentru 100% din populația rurală, nivelul apei a scăzut, în luna iulie, cu 2 metri.

Potrivit Aureliei Donos, hidrogeolog principal în cadrul întreprinderii de stat „EHGeoM”, din cauza lipsei de precipitații pe o durată atât de îndelungată, pânza freatică a coborât. Căderea se atestă începând cu luna martie – cu 0,8-2 metri.

Hidrogeologul a precizat că, până de curând, apele subterane erau utilizate în Moldova, în principal, drept sursă de apă potabilă. Din cauza scăderii nivelului de precipitații și a perioadelor tot mai frecvente de secetă, apele subterane au început să fie utilizate tot mai des pentru irigarea terenurilor agricole.

În 2020, autoritățile au aprobat Regulamentul cu privire la folosința apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole. Potrivit Aureliei Donos, după aceea, a crescut frecvența utilizării ilegale a fântânilor arteziene. Hidrogeologul subliniază că utilizarea apelor subterane pentru irigare, fără studii complexe hidrogeologice efectuate în prealabil cu privire la calitatea apei (o mare parte dintre apele subterane sunt sărate și conțin o cantitate înaltă de minerale) poate provoca un efect negativ asupra solului, ducând la degradarea acestuia.

În Republica Molodva sunt 112 mii de izvoare și fântâni (publice și private) și peste 3000 de fântâni arteziene. În Moldova, apele subterane sunt principala sursă de apă potabilă pentru 100% din populația rurală și 30% din cea urbană (sau 65% din totalul populației țării).

Mai multe detalii – în materialul «Днестр приближается к критическому уровню. Почему в Молдове участились засухи и чем это грозит».

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: