Delegația Moldovei își prelungește vizita la Moscova. Negocierile pe tema gazelor vor continua și vineri
Full Article 3 minutes read

Delegația Moldovei își prelungește vizita la Moscova. Negocierile pe tema gazelor vor continua și vineri

Delegația Republicii Moldova, din care fac parte vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski, va rămâne la Moscova mai mult decât s-a preconizat inițial. Asta deoarece discuțiile pe tema furnizării gazelor naturale vor continua și vineri. Informația a fost confirmată pentru NM de către președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban, în seara de 21 octombrie.

Potrivit Marianei Sari, consilierul vicepremierului Vladislav Kulminski, discuțiile cu partea rusă pe tema gazelor urmau să se încheie joi, 21 octombrie. Portalul Kommersant scrie că delegația Moldovei a avut o întrevedere cu șeful-adjunct al administrației prezidențiale de la Moscova, Dmitri Kozak, precum și cu reprezentanții Gazprom.

„Părțile nu au reușit să pună punctul pe i în subiectul despre gaz, iar delegația moldovenească, care preconiza să zboare la Chișinău în seara de joi, a fost nevoită să își schimbe planurile și să se rețină în capitala Rusiei. Discuțiile vor continua și vineri”, se arată în materialul publicat de jurnaliștii din Rusia.

Contactat de NM, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, care, la fel, participă la negocieri, a confirmat că discuțiile pe tema contractului pe termen lung pentur lvirarea de gaze naturale vor continua și vineri.

***

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții alternative.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au confirmat pentru NM că Moldova poartă discuții, în paralel, cu reprezentanții Gazprom, dar și cu autoritățile din România, pentru asigurarea volumului necesar de gaz pentru țara noastră, la un preț cât mai avantajos.

Pe 19 octombrie, vicepremierul Andrie Spînu a efectuat o vizită de lucru în Polonia. Acesta s-a întâlnit inclusiv cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski. Oficialii au discutat despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia.

Pe 20 octombrie, o delegație din care fac parte vicepremierii Vladislav Kulminski și Andrei Spînu, dar și directorul Moldovagaz Vadim Ceban au ajuns la Moscova. Aceștia au precizat că au drept scop încheierea unui contract pe termen lung între Moldovagaz și Gazprom.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: