Șeful Moldovagaz pleacă împreună cu vicepremierii Spînu și Kulminski în Rusia, pentru a negocia contractul cu privire la gaz
Full Article 3 minutes read

Șeful Moldovagaz pleacă împreună cu vicepremierii Spînu și Kulminski în Rusia, pentru a negocia contractul cu privire la gaz

Împreună cu vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski, la Moscova pleacă și președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban. Informația a fost confirmată pentru NM de către acesta. Delegația va negocia cu partea rusă, în vederea încheierii unui contract pe termen lung dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”.

„Mâine, împreună cu Vlad Kulminski voi fi la Moscova. În cadrul vizitei vom discuta cu administrația prezidențială despre problemele din agenda comună – mă refer la agenda gazelor. De asemenea, vom discuta despre un contract pe termen lung dintre Moldovagaz și Gazprom, astfel încât să asigurăm securitatea țării pe perioada rece a anulului”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă, care s-a desfășurat în seara de 19 octombrie.

Vicepremierul a subliniat că poziția Moldovei este cea de prelungire a contractului existent, în baza condițiilor avute pentru anul 2020-2021.

„Suplimentar, vom discuta despre datoriile istorice care au fost acumulate și implementarea Pachetului III energetic în domeniul gazelor”, a declarat Spînu și a precizat că vineri, la întoarcere de la Moscova, va anunța despre cele discutate în Rusia.

Contactat de NM, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat că și el pleacă la Moscova, pentru a participa la negocieri.

***

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții alternative.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au confirmat pentru NM că Moldova poartă discuții, în paralel, cu reprezentanții Gazprom, dar și cu autoritățile din România, pentru asigurarea volumului necesar de gaz pentru țara noastră, la un preț cât mai avantajos.

Pe 19 octombrie, vicepremierul Andrie Spînu a efectuat o vizită de lucru în Polonia. Acesta s-a întâlnit inclusiv cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski. Oficialii au discutat despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: