Demisia judecătoarei Tamara Chișca-Doneva, ale cărei sentințe au adus condamnarea Moldovei la CtEDO, admisă parțial: „Nu îmi este rușine”
Full Article 3 minutes read

Demisia judecătoarei Tamara Chișca-Doneva, ale cărei sentințe au adus condamnarea Moldovei la CtEDO, admisă parțial: „Nu îmi este rușine”

Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva, a fost eliberată din funcția de judecător, începând cu data de 25 august. Vineri, Consiliul Superior al Magistraturii i-a admis parțial cererea de demisie, transmite IPN.

Examinarea demisiei a început cu o cerere de recuzare a membrului CSM Nina Cernat. Tamara Chișca-Doneva a declarat că mandatul ei de membru a expirat din moment ce a fost aprobată noua componență a Consiliului. După deliberări, recuzarea a fost respinsă. Ca urmare, magistrata CSJ a cerut amânarea examinării cererii sale de demisie pentru a-și formula apărarea. CSM i-a respins și acest demers.

Examinarea demisiei a decurs într-o atmosferă tensionată. Fiind întrebată despre mai multe dosare, inclusiv pentru care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Tamara Chișca-Doneva a declarat că nu îi este rușine pentru nicio sentință dată pe cauzele pe care le-a examinat în cei 36 de ani de activitate. Ulterior, ea le-a solicitat membrilor CSM să-i comunice decizia și a părăsit sala de ședințe.

Examinarea cererii magistratei a fost examinată în lipsă. În urma dezbaterilor, CSM a aprobat parțial cererea de demisie, acceptând eliberarea din funcția de judecător al CSJ.

***

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Chișcă-Doneva și-a început cariera de magistrat în 1987, când a fost numită judecătoare la Hîncești. În 1995 o regăsim deja în Chișinău, la Judecătoria sect. Rîșcani. După un an este avansată la Curtea de Apel a Republicii Moldova, iar în 2003 – la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Din 2019, deține interimatul funcției de președintă a Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al CSJ.

Magistrata a făcut parte din complete de judecată care au luat decizii în dosare care, ulterior, au dus la condamnarea Republicii Moldova la CtEDO. Printre acestea se numără și dosarul „Gemenii”. Ea a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală, iar ulterior Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de peste 1,5 mln euro.

Potrivit unei hotărâri a Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii din 11 octombrie 2019, doar în perioada 2016-2018, magistrata a luat decizii în patru cauze care au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană.

În martie 2022, pe numele Tamarei Chișca-Doneva a fost deschis un dosar penal, magistrata fiind bănuită de îmbogățire ilicită. Însă septembrie 2022 a fost scoasă de sub urmărire penală deoarece „nu au fost identificate probe ce ar statua decizia de punere sub învinuire”. Procuratura Anticorupție a anunțat însă că urmărirea penală continuă.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: