Demisia lui Pavaloi: CSE Chișinău anunță situație excepțională în domeniul educației. Ceban: „Noi nu cedăm poftelor voastre electorale”
Full Article 3 minutes read

Demisia lui Pavaloi: CSE Chișinău anunță situație excepțională în domeniul educației. Ceban: „Noi nu cedăm poftelor voastre electorale”

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) Chișinău anunță situație excepțională în domeniul educației, după ce Ministerul Educației a decis să-l demită din funcție pe șeful Direcției educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi. Mai mult, Comisia califică ordinul semnat de ministrul Dan Perciun drept „ilegal” și precizează că Pavaloi va rămâne în funcție, până la adoptarea unei hotărâri definitive a instanței de judecată.

CSE Chișinău a constată drept „ilegal” ordinul semnat de ministrul Educației, Dan Perciun, prin Andrei Pavaloi a fost demis. La fel, Comisia a calificat „ilegală” și decizia Ministerului Educației prin care a numit-o pe Viorica Negrei șefa interimară a Direcției educație, până la adoptarea unor hotărâri definitive ale instanței de judecată. CSE Chișinău a decis, astfel, că Andrei Pavaloi rămâne în funcție, până când instanța de judecată nu se va expune.

„Imixtiune directă a celor de la PAS în treburile primăriilor și călcarea în picioare a legii prin demiterea cu grave abateri și după bunul plac a angajaților din diverse domenii. (…) Vă faceți ordine la minister și Guvern. Noi nu vă numim miniștrii în funcție sau aveți planuri să mai închideți niște instituții și la Chișinău. Noi nu cedăm poftelor voastre electorale”, a scris primarul Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Dan Perciun a anunțat pe 23 ianuarie că la șefia Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău va fi numită Viorica Negrei. Aceasta urmează să îi ia locul lui Andrei Pavaloi. O zi mai târziu, pe 24 ianuarie, ministrul Educației a spus că doar zece șefi de direcții din întreaga țară își vor păstra funcțiile, după modificarea Codului educației.

În seara zilei de 24 ianuarie, edilul capitalei, Ion Ceban, a comentat demiterea lui Andrei Pavaloi de la șefia Direcției educație. Ceban a declarat că Primăria nu a primit nici o notificare și că lui Pavaloi i s-a transmis un ordin de la Ministerul Educației „prin care i se cere să se auto-demită”. Ceban a numit ordinul „ilegal” și a spus că „va fi tratat ca atare”, adăugând că „dreptul de concediere îi aparține doar primarului general”.

Ulterior, Dan Perciun a venit cu o reacție. Ministrul a reiterat că Pavaloi a demis după ce ar fi fost numit în funcție pe termen nedeterminat, fără ca să treacă niciun concurs. Mai mult, Perciun a menționat că Ordinul de demisie a fost emis de Minister după ce Primăria Chișinău nu a încetat raporturile de serviciu cu Pavaloi, așa cum prevede legea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: