Doar 10 șefi ai direcției Educație din raioanele Moldovei își păstrează funcțiile. Restul, inclusiv cel al capitalei, vor fi demiși
Full Article 4 minutes read

Doar 10 șefi ai direcției Educație din raioanele Moldovei își păstrează funcțiile. Restul, inclusiv cel al capitalei, vor fi demiși

Noi precizări în contextul eliberării din funcție a șefilor direcțiilor de învățământ. Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a comunicat pe 24 ianuarie câți șefi de direcții și din ce localități își păstrează funcțiile și câți vor fi demiși. Potrivit autorităților, își păstrează funcțiile doar șefii din 10 raioane. 

Ministerul Educației și Cercetării a comunicat, pe 24 ianuarie, „rezultatele următoarei etape a procesului de eliberare din funcție a șefilor Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului (OLSDÎ) angajați neconform cadrului legal actual”.

Potrivit Ministerului, își păstrează funcțiile șefii din 10 raioane, aleși în conformitate cu legislația în vigoare, pe un termen de patru ani.

Este vorba despre conducătorii direcțiilor din raioanele/municipiile: Taraclia (Lilia Sarsaman), Strășeni (Lucia Caciuc), Nisporeni (Rodica Marian), Leova (Aliona Carafizi), Ialoveni (Ion Scutaru), Florești (Diana Pantaz), Fălești (Mariana Osadța), Criuleni (Ala Ungurean), Călărași (Elena Gonța), UTA Găgăuzia (Natalia Cristeva).

În cazul conducătorului din raionul Rezina (Aurelia Grigoriță), consiliul raional urmează pe parcursul acestei săptămâni să adopte o decizie prin care va modifica hotărârea anterioară de numire a șefului OLSDÎ Rezina, în sensul concretizării termenului de 4 ani (anterior era specificat „pe o perioadă conform legislației în vigoare”), astfel încât să continue raporturile de serviciu”, a precizat Ministerul.

În alte 13 cazuri, a adăugat Ministerul, consiliile raionale (sau, după caz, președinții de raioane) au adoptat actele necesare prin care au constatat încetarea de drept a raporturilor de serviciu cu conducătorii OLSDÎ sau cu persoanele care exercitau atribuțiile șefului OLSDÎ.

Instituția a mai spus că, pe 22 ianuarie, a emis 7 ordine cu privire la constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu cu conducătorii OLSDÎ din raioanele/municipii: Ungheni (Iulia Pancu), Cahul (Valeriu Baban), Dondușeni (Gulnara Grigoriev), Glodeni (Tudor Casauțan), Cimișlia (Vasile Surdu), Chișinău (Andrei Pavaloi), Drochia (Ion Recean), și 4 ordine Cu privire la constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu cu șefii interimari ai OLSDÎ din raioanele: Telenești (Mariana Banari), Ocnița (Alla Toncoglaz), Hîncești (Valentina Tonu) și Anenii Noi (Liliana Prodan).

În același timp, MEC a emis 24 de ordine cu privire la desemnarea conducătorilor interimari ai OLSDÎ din raioanele/municipiile: Anenii Noi (Liliana Prodan), Bălți (Alexandru Roșca), Basarabeasca (Ecaterina Pascal), Cahul (Valeriu Baban), Cantemir (Tatiana Cechir), Căușeni (Eugeniu Canțîr), Chișinău (Viorica Negrei), Cimișlia (Vasile Surdu), Dondușeni (Gulnara Grigoriev), Drochia (Ion Recean), Dubăsari (Larisa Braducean), Edineț (Iana Morari), Glodeni (Ecaterina Țurcan), Hîncești (Valentina Tonu), Ocnița (Alla Toncoglaz), Orhei (Silvia Lozinscaia), Rîșcani (Marina Rebeja), Sîngerei (Maria Parnov), Șoldănești (Aurica Vlas), Soroca (Elena Prodan), Ștefan Vodă (Raisa Burduja), Telenești (Viorica Zara), Ungheni (Iulia Pancu) și Briceni (Vitalie Știrbu)”, au raportat reprezentanții Ministerului.

Autoritățile au mai precizat că 2 consilii raionale și un consiliu municipal vor constata ulterior încetarea de drept a raporturilor de serviciu cu conducătorii titulari ai OLSDÎ, după stingerea circumstanțelor care au stat la baza suspendării raporturilor de muncă.

Este vorba despre șefii OLSDÎ din mun. Bălți (Tatiana Dubițkaia, aleasă viceprimar al mun. Bălți), raionul Ocnița (Ivan Zaharco, ales vicepreședinte al raionului Ocnița), raionul Telenești (Alina Pascaru, aleasă primar al com. Bănești).

***

Parlamentul a aprobat pe 17 august 2023 un amendament propus de PAS care prevede că șefilor direcțiilor educație, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: