Demiterea lui Armașu au susținut-o, dar numirea noii șefe îi nemulțumește. Dodon, despre candidata la șefia BNM: „Trădare de Patrie”
Full Article 3 minutes read

Demiterea lui Armașu au susținut-o, dar numirea noii șefe îi nemulțumește. Dodon, despre candidata la șefia BNM: „Trădare de Patrie”

Fostul președinte al țării Igor Dodon a venit cu o reacție, după ce speakerul Igor Grosu a propus-o pe fosta președintă a Senatului Anca Dragu la guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Socialistul califică numirea drept una „abuzivă” și „antistatală”. Mai mult, Dodon nu exclude că decizia guvernării ar putea fi anulată de socialiști sau de „următorul șef de stat”.

„Ceea ce se petrece și acum, când principala instituție financiar-bancară din țară se dă pe mâinile străinilor, este adevărată trădare de Patrie, trădare a intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Cu cât mai grave sunt azi abuzurile, cu atât mai ferm vom repara totul și vom pedepsi vinovații, în viitorul apropiat.  Așa cum, în calitate de șef de stat, am anulat cetățeniile moldovenești oferite ilegal lui Băsescu și lui Rizea, la fel trebuie anulate și alte cetățenii oferite ilegal, peste noapte și în mare taină, cu scopul de a ceda unei alte țări instituțiile statului”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Precizăm că Anca Dragu este propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Anunțul a fost făcut de Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, pe 22 decembrie – la doar o zi după ce fostul guvernator Octavian Armașu a fost demis din funcție cu votul PAS și BCS.

Propunerea PAS a stârnit o serie de reacții, azi în Parlament. Deputatul independent, fostul socialist Vasile Bolea, în prezent reprezentant al Partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, a acuzat guvernarea că ar pune „pe tavă instituțiile statului unei alte țări”, în timp ce vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea, a acuzat PAS că ar pregăti numirea la șefia BNM a unui cetățean străin, membru de partid, contrar regulamentului cu privire la BNM.

Contactată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a confirmat pentru NewsMaker că Anca Dragu a depus jurământul și este cetățean al Republicii Moldova. La rândul său, Dragu s-a arătat „onorată” de propunerea Chișinăului. „Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a ţării şi prosperitate pentru toţi cetăţenii. Nu va fi un drum uşor, dar cu răbdare, determinare şi pricepere vom putea duce la bun sfârşit proiectul european”, a declarat Dragu. Detalii – AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: