Colaj NM

Denunț la CNA și Procuratura Generală. PAS: Ceban a contractat ilegal 5 credite în sumă de 735 mln lei. Reacția primarului

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a anunțat că va depune un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Generală, în care va solicita „investigarea legalității contractării creditelor în valoare de 735 milioane de lei, luate de către Ion Ceban în perioada 2021-2023”. Potrivit fracțiunii, edilul ar fi contractat ilegal 5 credite. Într-o reacție pentru NewsMaker, consiliera primarului de Chișinău Natalia Ixari a numit declarațiile PAS „politice” și a adăugat că scopul fracțiunii „este să paralizeze activitatea primăriei”. 

Pe 7 martie, fracțiunea PAS din CMC a declarat că edilul Ion Ceban „a contractat ilegal 5 credite în sumă de 735 milioane de lei”. Potrivit fracțiunii, acestea ar fi fost contractate în perioada 2021-2023.

Declarațiile au fost făcute de președinta fracțiunii PAS Zinaida Popa în timpul unor declarații de presă.

Cunoașteți cu toții că primarul în primul său mandat s-a împrumutat cu 1,5 miliarde lei, și respectiv îndatorarea Chișinăului a crescut de la 10% din veniturile proprii în 2019, la 25% în 2024. Mai simplu spus că astăzi trebuie să întoarcem o pătrime din veniturile proprii pe credite. O pătrime din venituri nu o investim în infrastructură, dar în împrumuturi”, a menționat Popa.

Ea a mai spus că în anul 2021, în luna mai, au fost contractate două credite a câte 175 milioane de lei, în total 350 milioane lei. În anul 2022, în august, ar fi fost contractat un credit de 115 milioane lei. Iar în anul 2023, în octombrie și decembrie, ar fi fost contractate alte două credite a câte 150 milioane de lei și 120 milioane lei.

Unul în perioada campaniei electorale și altul după validarea celui de-al doilea mandat. Toate aceste credite au fost contractate ilegal. Ele nu respectă legea 419, art. 46. Nici unul din aceste credite nu are la bază decizia CMC, adică consilierii nu au votat aceste credite și nimeni nu a fost informat despre scopul, valoarea creditului, perioada de rambursare etc. Toate acestea au apărut post-factum după creditarea lor. La momentul contractării băncile au fost duse în eroare și li s-a prezentat doar decizia cu privire la aprobarea bugetului a anului corespunzător, dar care nu poate înlocui o decizie a consiliului cu privire la împrumuturi”, a comunicat Popa.

Fracțiunea PAS a anunțat că va depune un denunț la CNA și Procuratura Generală și va solicita „investigarea legalității contractării creditelor în valoare de 735 milioane de lei, luate de către Ion Ceban în perioada 2021-2023”.

Contactată de NewsMaker pentru o reacție, consiliera primarului de Chișinău Natalia Ixari a numit declarațiile PAS „politice”, adăugând că „scopul lor este să paralizeze activitatea primăriei”.

Nu comentăm declarațiile politice făcute de fracțiune PAS în fiecare zi. La aceste subiecte au fost date răspunsuri de responsabilii primăriei de foarte multe ori. Scopul lor este să paralizeze activitatea primăriei. Toate instituțiile statului au devenit bâtă politică în mâna PAS”, a comunicat Ixari.

***

Recent primarul capitalei Ion Ceban a trimis o cerere prealabilă de chemarea în judecată pentru „defăimare” Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate. S-a întâmplat după ce în ziarele formațiunii au fost distribuite informații despre faptul că edilul ar fi îndatorat capitala cu 1,5 miliarde de lei și acum „sacrifică” asistenții personali și elevii pentru a întoarce datoria. În replică, PAS a declarat că va merge „bucuros” în judecată pentru a apăra persoanelor care ar fi fost prejudiciate.

Amintim, PAS acuză primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea grupelor cu program prelungit și a redus salariile asistenților personali din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a respins acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: