Depresie și claustrofobie. Soția lui Pleșcanov nu este sigură că soțul său trăiește după tentativa de suicid din penitenciarul transnistrean
Full Article 4 minutes read

Depresie și claustrofobie. Soția lui Pleșcanov nu este sigură că soțul său trăiește după tentativa de suicid din penitenciarul transnistrean

Soția lui Victor Pleșcanov, bărbatul condamnat în regiunea transnistreană pentru „instigare la extremism”, a oferit detalii despre tentativa acestuia de suicid, săvârșită în penitenciarul din Tiraspol. Potrivit acesteia, bărbatul este deprimat și suferă de claustrofobie, fiind nevoit să trăiască într-o celulă de „2 metri pătrați”. Femeia nu este sigură că soțul ei este în viață.

Soția lui Pleșcanov a discutat cu activiștii civici din cadrul Centrului informațional și de drept Apriori – o organizație neguvernamentală care este acuzată de procuratura locală de activități politice ilegale, desfășurate pe bani din străinătate, după ce a organizat câteva evenimente la care au răsunat și voci critice la adresa conducerii regiunii.

Detalii despre tentativa de suicid

Pleșcanov a fost condamnat în Transnistria la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru „instigare la extremism”, după ce a scris pe Facebook „Slava Ucrainei! Moarte RMN („Republica Moldovenească Nistreană”, nota redacției). Acesta este deținut în penitenciarul nr. 3 din Tiraspol.

Soția lui Pleșcanov – Oxana Lupușneac, a anunțat pe 27 noiembrie că soțul său a încercat să se sinucidă. Ea a scris pe Facebook că acesta și-a tăiat venele. Ulterior, femeia a discutat cu activiștii centrului „Apriori”.

Marți, 22 noiembrie, a avut loc un eveniment cu participarea ministrului, nu știu care anume. Pe Victor l-au obligat să lucreze, însă el a refuzat. A cerut să îi fie arătată legea pe baza căreia este transformat în rob. Pentru a-l pedepsi, l-au plasat în carceră”, a povestit femeia.

Aceasta consideră că gestul necugetat ar avea legătură cu depresia prin care trece soțul său și despre care a anunțat forțele de ordine, dar și cu condițiile de deținere.

El știe că dosarul este inventat și se simte nu o persoană arestată, ci răpită”, a adăugat ea.

Oxana Lopușneac a mai spus că soțul său este deținut într-o încăpere de 2 m2, cu toate că acesta suferă de claustrofobie, simptomele căreia se acutizează toamna și despre care, la fel, a informat organele de drept. Tentativa de suicid s-a produs anume în izolator. Despre cele întâmplate, ea a aflat de la unul dintre angajații responsabili de supravegherea deținuților. Aceasta nu știe cu ce anume a reușit soțul său se se rănească, însă a auzit că după cele întâmplate a izbucnit „un scandal de proporțiI”.

Pe 28 noiembrie, Oxana Lopușneac a încercat să își viziteze soțul în penitenciar, însă nu a fost lăsată să între. De asemenea, angajații au refuzat să preia scrisorile pe care femeia le-a adresat directorului închisorii. Aceștia însă i-au recomandat să transmită calmante pentru soțul ei.

Femeia mai spune că nici măcar nu știe cu certitudine dacă soțul său este sau nu în viață: „Nu am încredere în niciunul dintre ei. Vor ascunde totul, chiar dacă au loc acte de violență”.

Reacția Chișinăului și a OSCE

Chișinăul a cerut autorităților de facto din stânga Nistrului să îl elibereze pe Pleșcanov, se arată într-un comentariu al Biroului Politici de Reintegrare pentru NM. Reprezentanții instituției consideră că deținerea lui Pleșcanov, care este cetățean al Moldovei, este ilegală. În același timp, oficialii au subliniat că toate solicitările privind eliberarea lui Victor Pleșcanov au rămas fără răspuns.

Totodată, Biroul nu a putut confirma sau infirma informația privind tentativa lui Pleșcanov de suicid.

Misiunea OSCE, care participă în calitate de mediator la procesul de reglementare a diferendului transnistrean a declarat pentru NM că „monitorizează cu atenție cazul Pleșcanov”, fără a oferi alte precizări.

Drepturile omului sunt principalul fundament pe care se bazează activitatea misiunii. În ceea ce îl privește pe domnul Pleșcanov, la fel ca și în restul activităților noastre legate de apărarea drepturilor omului, începem de la întrebarea: cum putem îmbunătăți respectarea drepturilor, a stării de bine și a siguranței domnului Pleșcanov. Misiunea monitorizează cu atenție cazul Pleșcanov. Suntem convinși că îl putem ajuta mai mult dacă lucrăm în liniște și ne abținem de la declarații publice”, se arată în răspunsul oferit redacției NM.

De altfel, pe 29 noiembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu ambasadoarea Kelly Keiderling, șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova. Printre altele, președintele legislativului și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația complicată a drepturilor omului în raioanele din stânga Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: