„Depunem efort pentru a menține pacea”. Tiraspolul, comentariu la posibilele provocări ale Rusiei în Transnistria
Full Article 3 minutes read

„Depunem efort pentru a menține pacea”. Tiraspolul, comentariu la posibilele provocări ale Rusiei în Transnistria

Autoritățile din Transnistria neagă informațiile despre posibile provocări planificate de Rusia pe teritoriul transnistrean. Așa numitul „Minister de Externe” al Transnistriei a venit cu o reacție cu privire la declarațiile de astăzi a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și spune că face tot posibilul pentru a menține pacea în regiune. 

„Pe teritoriul transnistrean al Republicii Moldova nu se efectuează pregătiri militare sau măsuri speciale care să amenințe Ucraina. O analiză obiectivă a situației nu oferă nici un motiv să ne îndoim de invariabilitatea unei asemenea poziții a statului transnistrean”, se arată în declarația reprezentanților de la Tiraspol.

Sursa mai declară că depune „toate eforturile pentru a menține pacea, liniștea și securitatea”.

„Suntem interesați și de menținerea păcii în regiunile din Ucraina care sunt în apropiere de Tiraspol”, mai adaugă reprezentanții Tiraspolului.

În final, așa numitul Minister a solicitat părții ucrainene „să aibă grijă de proprii cetățeni și să se abțină de la a exprima periodic informații nesigure care creează tensiuni nerezonabile”.

***

Amintim că astăzi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că Federația Rusă poate comite provocări în Transnistria pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin.

La Chișinău, informația nu a fost comentată. Nu a fost o reacție nici la declarația serviciilor secrete britanice care au declarat că Rusia încearcă să recruteze soldați în Transnistria pentru a-și spori trupele.

De menționat că în repetate rânduri autoritățile de la Chișinău au fost întrebate despre probabilitatea ca Transnistria să se implice în acțiunile de luptă din Ucraina. Atât șefa statului, cât și premierul, a menționat că nu dețin informații care ar confirma unele declarații.

Pe 5 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, că pe aerodromul de la Tiraspol au loc pregătiri pentru primirea aeronavelor. Autoritățile ucrainene nu au exclus faptul folosirii teritoriului Transnistriei de către trupele ruse în războiul cu Ucraina.

Maia Sandu a afirmat că autoritățile statului nu dețin informații care ar confirma faptul că aeroportul de la Tiraspol este pregătit pentru avioanele ruse.

„Este greu să spunem dacă aceste lucrări care se fac în această primăvară sunt diferite decât cele care s-au făcut în anii precedenți. Pentru moment, nici instituțiile noastre și nici partenerii noștri cu care discutăm în mod regulat, nu au informații care ar confirma că se pregătește folosirea acestui aeroport în mod ilegal de către avioanele ruse. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu există riscuri în general. Nu există riscuri imediate, dar vom continua să monitorizăm situația și vom informa cetățenii despre orice schimbări pe care le considerăm semnificative și care ar putea să prezinte interes pentru oameni”, a declarat președinta.

Pe 5 aprilie, premierul moldovean Natalia Gavrilița a menționat, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, că autoritățile moldovenești sunt permanent în alertă cu privire la situația din regiune.

„Moldova se află de fapt într-o situație dificilă, fiind o țară mică într-o regiune cu risc mare de securitate, unde există o regiune separatistă în care staționează trupele ruse. Urmărim îndeaproape ce se întâmplă, suntem în permanență în alertă. Deocamdată, nu vedem nici un plan de implicare a Moldovei sau a regiunii transnistrene în acest război”, a spus Gavrilița.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: