Deputat PAS, despre retrocedarea către Mitropolia Basarabiei: „Dacă nu are statut de proprietar, nu poate obține autorizarea de construcție”
Full Article 3 minutes read

Deputat PAS, despre retrocedarea către Mitropolia Basarabiei: „Dacă nu are statut de proprietar, nu poate obține autorizarea de construcție”

Deputatul PAS Virgiliu Pîslariuc, unul dintre autorii proiectului de lege privind retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, Mitropoliei Basarabiei, susține că a fost obținută garanția că se vor face investiții în clădire. Potrivit parlamentarului,  acest lucru poate fi realizat numai dacă Mitropolia va deține statut de proprietar, pentru „a putea obține autorizația de construcție”.

Mitropolia Basarabiei va aștepta până autoritățile vor identifica un nou spațiu pentru fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale, a declarat deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, unul dintre semnatarii proiectului de lege înregistrat la Parlament ce prevede retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, Mitropoliei Basarabiei. Deputatul a spus, în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău, că există câteva posibilități de spațiu pentru Biblioteca Națională.

Parlamentarul a adăugat că există costuri politice pe care autorii proiectului și le asumă. El a explicat de ce abia acum a fost înregistrată această inițiativă: „Contextul a fost evident legat de sprijinul pe care ni l-a acordat România în condițiile acestea complicate legate de războiul din Ucraina, precum și de crizele energetice”.

Virgiliu Pâslariuc a anunțat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, a fost obținută garanția că cea din urmă va face investiții în clădire, astfel încât acest monument de arhitectură să fie adus la starea inițială. Acest lucru poate fi realizat numai dacă Mitropolia va deține statut de proprietar, pentru a i se acorda autorizare de construcție.

„Dacă nu are statut de proprietar, el nu poate obține autorizarea de construcție. Și atunci toată această posibilitate de a investi în moment, pentru că aici într-adevăr sunt nevoie de milioane, starea lui nu este una dintre cele mai bune, atunci nu va fi realizabilă. Cum să depășim? De aceea este un proiect derogatoriu, face o excepție dintr-o lege generală”, a argumentat Pîslariuc.

***

Amintim că, la inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a lansat o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale. Bibliotecarii spun că nu sunt de acord cu cedarea sediului Bibliotecii Mitropoliei Basarabiei. Dacă decizia va fi realizată în practică, susțin ei, „se va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova”.

Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că redevenind proprietar al acestui imobil, nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurare. Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: