Deputat PAS: Participanții la crearea blocului „Victoria”, la Moscova, vor putea fi acuzați pentru trădare de patrie
Full Article 4 minutes read

Deputat PAS: Participanții la crearea blocului „Victoria”, la Moscova, vor putea fi acuzați pentru trădare de patrie

Persoanele care au participat la Moscova, la Congresul de constituire a blocului „Victoria”, vor putea fi acuzate pentru trădare de patrie. Precizările au fost făcute, potrivit realitatea.md, de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Adrian Cheptonar. El a adăugat că Rusia nu ar fi acceptat niciodată ca asemenea acțiuni să aibă loc „în oglindă”. 

La emisiunea Rezoomat de la Rlive TV, Cheptonar a fost întrebat dacă crearea blocului „Victorie” la Moscova poate fi considerată drept trădare de patrie și dacă se încadrează în legea care urmează a fi votată.

„Am oferit acest instrument în care Procuratura Generală, reprezentantul instituției, a răspuns că această ediție a articolului permite tragerea la răspundere penală inclusiv a persoanelor care au făcut acțiunile despre care ați vorbit dumneavoastră. Au mers în Moscova să fondeze entități politice care să participe în alegerile din Republica Moldova. Și este foarte important să specificăm că Federația Rusă nu ar accepta niciodată asemenea acțiuni să fie provocate în oglindă. De exemplu, un partid politic format în Chișinău să participe în alegerile federale din Moscova”, a declarat Cheptonar.

În același timp, a adăugat deputatul, campaniile de dezinformare vor putea fi considerate drept trădare de patrie, dacă procurorii vor demonstra legătura cu un stat străin.

„Dacă procurorii vor putea demonstra că dezinformarea vine sub îndrumarea unui stat străin și are ca scop cauzarea de prejudicii securității statului, în acest scop eventual poate fi tratată doar dacă procurorii vor putea demonstra aceste elemente. Statul străin, trădarea de patrie, presupune aceste elemente. Respectiv misiunea procurorilor ar fi să aducă destul de mult probatoriu. Dacă campaniile de dezinformare au ca scop prejudicierea securității statului. Procurorii vor avea misiunea să demonstreze și această legătură de cauzalitate și efect”, a menționat Cheptonar.

***

Amintim, pe 21 aprilie – la Moscova, politicianul Ilan Șor a anunțat despre crearea blocului politic „Victoria”. Șor a anunțat că formațiunea va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum: bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. Detalii AICI. De menționat că politicianul Ilan Șor a anunțat că pe 9 iunie, tot la Moscova, va avea loc un congres al blocului „Victorie”.

Mai precizăm că pe 24 mai deputații PAS, printre care Igor Chiriac, au înregistrat în Parlament un proiect de lege privind modificarea articolului 337 din Codul Penal – „trădare de patrie”. Chiriac a spus că „se propune ca să răspundă penal cei acționează împotriva Republicii Moldova în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor prin una din următoarele forme: a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; b) spionaj; c) divulgare a secretului de stat; d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”.

Deputatul a evidențiat că „acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului se exprimă și prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale de a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății îndreptate împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova”. „Cei care-și vor vinde țara pentru bani – vor purta răspundere mai aspră – închisoare de la 15 la 20 de ani”, a adăugat el.

Menționăm că deputata Olesea Stamate și-a contrazis colegul de partid. Ea a spus la o emisiune TV că în proiectul de lege privind modificarea articolului 337 din Codul Penal – „trădare de patrie” – nu se regăsește „dezinformarea”. Detalii AICI.

Deocamdată proiectul de lege este în etapa de consultări publice și nu a fost dezbătut în Legislativ.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: