Deputat rus: Lukașenko nu a recunoscut nici până acum Crimeea în componența Rusiei

Spre deosebire de Bashar al-Assad, președintele Rusiei Alexandr Lukașenko așa și nu a recunoscut „Crimeea și încă patru noi subiecți ai Federației Ruse”. Declarația a fost făcută de către prim-vicepreședintele Comitetului pentru afaceri cu CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții al Dumei de Stat a Federației Ruse, Konstantin Zatulin într-un interviu pentru postul de radio „Govorit Moskva”(«Говорит Москва»).

„Relațiile noastre cu Belarus sunt dintre cele mai apropiate. Trebuie să menționăm că acest lucru are legătură nu doar cu faptul că viziunile noastre coincid în ceea ce privește situația din Ucraina, aici putem avea viziuni diferite, de fapt. Pentru că președintele Lukașenko până acum nicio dată nu a declarat că recunoaște, de exemplu, Crimeea în componența Federației Ruse, nemaivorbind de recunoașterea noilor subiecți ai Rusiei”, a menționat Zatulin.

Oficialul rus a amintit că liderul sirian Bashar al-Assad a recunoscut regiunile respective, în timp ce „președintele fratelui-Belarus nu”.

„Cu toate acestea, este clar că după alegerile din anul 2020, Alexandr Grigorievici Lukașenko se bazează numai pe susținerea Rusiei. Este numit din nou „ultimul dictator al Europei”. Este adevărat că momentan Putin este o personalitate și mai prezentă în presa din vest. Însă el, evident, își duce propria viziune și eu nu vreau să caut pete pe soarele belarus”, a adăugat deputatul Dumei de Stat.

***

Amintim că Belarus nu a recunoscut oficial Crimeea drept parte a Rusiei. Cea mai declarație făcută de Lukașenko la acest capitol datează din 21 iulie 2022, într-un interviu pentru AFP.

„De facto noi am recunoscut ce este Crimeea, Lugansk și Donețk. Pentru că noi colaborăm cu ei. Însă toată această flecăreală: „De ce Lukașenko a recunoscut, nu a recunoscut? Trebuie: recunoscut prin decret prezidențial. Dacă va fi nevoie. Însă momentan acest lucru nu ne va conferi nimic suplimentar”. 

Amintim că Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, în urma unui referendum nerecunoscut oficial. În 2022, în urma unui scenariu similar, au fost atașate ilegal regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: