Deputat sau candidat la Primărie? Carp a aruncat săgeți în adresa lui Ceban, la audierile din parlament: „Văd lucruri făcute că așa îi place mușchiului cuiva să facă”

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, tot el candidat al partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al municipiului Chișinău, critică Primăria Chișinău pentru că nu ar ține cont de recomandările Inspectoratului General al Poliției (IGP) în vederea reducerii accidentelor rutiere, în special atunci când amenajează o intersecție sau un drum. „Văd lucruri făcute că așa îi place mușchiului cuiva să facă”, a declarat Carp după raportul șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Parlamentul Republicii Moldova organizează pe 8 septembrie audieri publice privind asigurarea securității rutiere în Moldova. Discuțiile sunt prezidate de deputatul PAS, președintele comisiei parlamentare de profil, Lilian Carp. În timpul discuțiilor, Carp, care este și candidatul PAS la funcția de primar al Chișinăului, l-a întrebat pe șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, câte demersuri a făcut poliția în adresa administrațiilor publice locale din țară, inclusiv administrația publică centrală, menite să reducă din accidentele rutiere. Oficialul a vrut să afle, inclusiv, câte din aceste demersuri au fost respectate.

„Prescripțiile sau sesizările făcute de poliție nu au o formă obligatorie, cu părere de rău. Ele sunt, să le spunem, consultative sau informative pentru administrațiile publice locale. De exemplu, noi am trimis prescripții și am luat la rând cele mai mari bulevarde din Chișinău. Anul acesta am lucrat în mod special cu cele mai importante artere pe care avem rata accidenții cea mai mare – Mircea cel Bătrân, bd Moscovei, bd Dacia. Toate au reflectat cum vedem noi că e nevoie să fie amenajat, ca să excludem toate riscurile de accidente rutiere. Știți care este răspunsul? La identificarea resurselor financiare, vom examina oportunitatea”, a declarat, în replică, Viorel Cernăuțeanu.

Lilian Carp a vrut să afle atunci dacă poliția emite sau nu avize atunci când sunt construite intersecții. Parlamentarul a dat exemplul străzii 31 august, pe care în prezent Primăria Chișinău desfășoară lucrări de reparație și amenajare.

„Eu pot să vă spun o nouă locație unde în timpul apropiat o să fie accidente. Asta e 31 august,  intersecția care duce spre Ciuflea. Dacă nu mă credeți, acolo unde s-a spart bordura, chipurile să meargă direct pe strada Ciuflea, în colo, o să vedeți câte accidente o să fie acolo în timpul apropiat”, a declarat Lilian Carp.

În replică, șeful IGP a declarat că oamenii legii ar fi emis avize negative, anterior, pentru mai multe străzi din Chișinău, inclusiv Albișoara și Alecu Russo. „Marcajul care a fost pe Albișoara a fost un aviz negativ al poliției”, a precizat Cernăuțeanu.

„Atunci sunt clare acțiunile și responsabilitatea pe care o poartă și reprezentanții administrației publice locale sau iresponsabilitatea lor, mai bine zis. Atunci când se fac anumite avize și nu le iau în considerație. Dar eu cu siguranță văd deja anumite lucruri făcute că așa îi place mușchiului cuiva să facă, că așa vrea el să facă”, a declarat, la rândul său, Lilian Carp.

În discuție a intervenit și deputatul PAS Igor Chiriac. Parlamentarul a vrut să afle dacă administrațiile publice locale pot să fie sancționate prin prisma neglijenței care au dus la producerea accidentelor rutiere, soldate în special cu decese.

„Este o neînțelegere pentru mine când autoritatea publică locală identifică mijloace bănești pentru a face concerte, pentru alte activități, dar pentru siguranța și viața pietonilor lasă un pic deoparte sau pentru altă dată”, a declarat Chiriac.

Șeful IGP a declarat, în replică, că a solicitat Procuraturii Generale să examineze acțiunile Primăriei Chișinău prin prisma neglijenței, urmare a accidentului rutier pe Mircea cel Bătrân, în care o minoră a decedat după ce a fost călcată de un troleibuz chiar pe trecerea de pietoni.

„Noi am sesizat, am somat și anterior APL să ia măsuri cu acea trecere de pietoni pe care o fetiță a fost tamponată, dar cumva a fost lăsat de izbeliște. (…) Eu personal am solicitat ca colegii să examineze și am solicitat organelor procuraturii să fie examinate, inclusiv prin neglijență, acțiunile APL”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.

NM a solicitat un comentariu din partea Primăriei Chișinău. Contactată telefonic, consiliera primarului general Ion Ceban nu a răspuns apelurilor noastre.

Amintim că speakerul Igor Grosu a cerut, pe 7 septembrie, înăsprirea legislației naționale și sancțiuni mai dure pentru șoferii vitezomani și cei care urcă băuți la volan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: