Peste 770 de absențe în 2023. Cine sunt deputații care au chiulit cel mai mult de la ședințe
Full Article 3 minutes read

Peste 770 de absențe în 2023. Cine sunt deputații care au chiulit cel mai mult de la ședințe

Pe parcursul anului 2023, deputații au înregistrat, în total, 773 de absențe, dintre care mai mult de jumătate au fost nemotivate. Topul celor mai chiulangii aleși ai poporului este condus de deputații din echipa fugarului Ilan Șor, sau afliați acestuia, precum și de liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.  

Potrivit statisticii, făcute publică de Parlament, cele mai multe absențe au fost înregistrate de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) – 327 în total, dintre care 110 – nemotivat, iar 84 – în semn de protest.

Ei au fost urmați de deputații Partidului „ȘOR”, numiți independenți după ce formațiunea politică condusă de fugarul Ilan Șor a fost declarată neconstituțională. În total, parlamentarii din echipa oligarhului condamnat au absentat în 2023 de 221 de ori – toate absențele au fost nemotivate.

Deputații din fracțiunea PAS, partid aflat la guvernare, au absentat, în 2023, de 188 de ori, în special pe motiv de boală sau de deplasare. Nemotivat, deputații PAS au lipsit de la ședințele plenare de 49 de ori.

Deputații neafiliați, trei la număr, au lipsit de la ședințele plenare de anul trecut de 37 de ori, dintre care marea majoritate (32) – nemotivat.

Peste 770 de absențe în 2023. Cine sunt deputații care au chiulit cel mai mult de la ședințe

Captură foto

Nesterovschi, Lozovan, Voronin sau Tauber – printre cei mai chiulangii deputați

Topul deputaților cu cele mai multe absențe în 2023 este condus de deputații din echipa lui Șor: Reghina Apostolova, Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan și Denis Ulanov. Fiecare din ei au lipsit anul trecut de 42 de ori. Toate absențele au fost – nemotivate.

Deputații lui Șor sunt urmați de fostul socialist Alexandr Nesterovschi, în prezent deputat neafiliat, membru al Partidului „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar. Parlamentarul, care este cercetat penal într-un dosar privind finanțarea partidelor politice din banii lui Șor, a absentat anul trecut de 39 de ori. 2 absențe au avut loc în semna de protest, iar marea majoritate – 37 – nemotivat.

Cu o absență mai puțin, adică 38, a avut în 2023 colega lui Nesterovschi, Irina Lozovan, cercetată și ea în baza aceluiași dosar. Ca și în cazul lui Nesterovschi, fosta socialistă a absentat de 2 ori în semn de protest, iar de 38 de ori – nemotivat.

Lozovan este urmată de deputatul neafiliat Alexandr Suhodolski, care a aderat și el la Partidul „Renaștere”. Parlamentarul a lipsit în 2023 de la 27 de ședințe ale Parlamentului – toate nemotivat.

Topul deputaților chiulangii este completat de liderul comuniștilor, fostul președinte al țării, Vladimir Voronin, care a absentat în 2023 de la 24 de ședințe ale Parlamentului. Marea majoritate – 19 – au fost motivate. 3 absențe au fost înregistrate în semn de protest, iar 2 – nemotivate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: