Parlamentul Republicii Moldova

Deputații Parlamentului 90 au revenit în sala ședințelor plenare peste 30 de ani de la proclamarea independenței (VIDEO)

Membrii Asociației ”Parlamentul-90”, ex-deputați și semnatari ai Declarației de Independență, au fost omagiați, pe 27 august 2021, în incinta Legislativului. Printre oaspeții de onoare au fost și primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, dar și miniștri din primul Guvern.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a înmânat foștilor demnitari de stat Diplome de Onoare ale Parlamentului. Igor Grosu a menționat că invitația pentru foștii deputați, semnatari ai Declarației de Independență, a fost o pornire venită din dorința de a le exprima recunoștința.

”Le spun și colegilor, și copiilor că noi, generația actuală, avem luxul să fim contemporanii Dumneavoastră, a celor care ați fost protagoniștii și martorii oculari ai evenimentelor de acum 30 de ani. Ați avut curajul să luați o decizie istorică despre care ne puteți povesti astăzi din prima sursă. Am ținut să vă invităm pe toți, indiferent de viziunile politice de atunci sau de acum, important este să ne conducem de prioritățile naționale”, a declarat Președintele Parlamentului.

Deputații au ținut să precizeze că sunt pentru prima dată invitați în ultimii ani în Legislativ, în deplina componență, într-un asemenea context important. Aceștia au mulțumit Președintelui Legislativului pentru gestul de respect și gratitudine. Foștii deputați l-au asigurat pe Igor Grosu de toată susținerea și determinarea de a împărtăși experiența cu noul Parlament în care își pun speranța și încrederea.

”Vă asigur că aveți din partea noastră, a celor, care au pus bazele tânărului stat Republica Moldova, deplina susținere. Succesul Dumneavoastră este succesul nostru, al poporului, al Republicii Moldova”, a declarat ex-președintele Mircea Snegur.

Pe 27 august 1991, zeci de mii de moldoveni, întruniți în Marea Adunare Națională în centrul Chișinăului, au cerut Parlamentului să voteze independența. Membrii primului Parlament au votat în acea zi Declarația de Independență, cu votul nominal al celor 278 de deputați.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

președinte.md

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

În cadrul ceremoniei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-au mulțumit fostului vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, pentru efortul „consecvent și consistent” și contribuția „semnificativă” la „păstrarea păcii în țară”, precum și pentru ajutorul acordat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.

„Mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Misiunea principală este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și drept, iar pentru asta e nevoie să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările”, a declarat Maia Sandu.

„Bine ață venit în Guvernul Republicii Moldova. Avem în față o sarcină destul de dificilă, dar realizabilă – să asiguram pacea în Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: