Deputații PAS și Donald Tusk, minut de reculegere în Parlamentul de la Chișinău în memoria victimelor invaziei ruse din Ucraina

În timpul ședinței festive a Parlamentului din 4 septembrie, la care a participat prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a fost ținut un minut de reculegere în memoria persoanelor care și-au pierdut viața din cauza invaziei ruse din Ucraina. Inițiativa a venit din partea președintelui legislativului Igor Grosu.

În această seară, în Parlament a avut loc o ședință festivă dedicată vizitei oficiale a prim-ministrului Poloniei, Donald Tusk, la Chișinău.

În debutul evenimentului, președintele legislativului Igor Grosu a ținut un discurs introductiv în care a mulțumit Poloniei, printre altele, pentru susținerea acordată atât Republicii Moldova, cât țării vecine Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă. Igor Grosu a menționat atacurile sângeroase din ultimele zile asupra orașelor Poltava și Lvov, în care au fost omorâte zeci de persoane, iar apoi a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a reiterat sprijinul necondiționat al Republicii Moldova pentru Ucraina. Ulterior, speaker-ul a propus păstrarea unui minut de reculegere în memoria tuturor oamenilor uciși în războiul barbar al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Igor Grosu, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, deputați PAS, miniștrii țării, Donald Tusk și alți invitați prezenți la eveniment au onorat memoria victimelor în picioare.

Precizăm că, în dimineața de 3 septembrie, armata rusă a comis un atac sângeros cu rachete balistice asupra orașului Poltava. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a precizat că a fost lovit teritoriul unei instituții de învățământ și un spital care se află alături. De asemenea, una din clădirile Institutului de Comunicații a fost distrusă parțial. Potrivit celui mai recent bilanț, în atac au fost ucise 53 de persoane, iar 298 – rănite. Operațiunea de salvare de sub ruinele lăsate în urma bombardamentului continuă și în data de 4 august. Serviciul de Urgență al Ucrainei a precizat că sub dărâmături s-ar putea afla până la 5 persoane.

În noaptea de 3 spre 4 septembrie, militarii ruși au bombardat din teritoriul Ucrainei. Cel mai afectat este orașul Lvov, unde, potrivit autorităților ucrainene, au fost ucise șapte persoane, dintre care trei sunt copiii. Încă 30 de oameni au suferit răni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: