Andrei Mardari / NewsMaker

Deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare

Deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare dosarul în care este învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată pe 19 martie de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Instanța l-a recunoscut vinovat pe Alexandr Nesterovschi de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice.

Astfel, acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. De asemenea, acesta a fost lipsit de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 12 ani și i-a fost aplicată o amendă în mărime de 500 000 lei.

Totodată, a fost dispusă confiscarea specială a echivalentului sumei de 35 000 dolari, cu titlu de contravaloare a mijloacelor bănești rezultate din infracțiune.

Iar în scopul asigurării pedepsei cu amenda, precum și în scopul asigurării executării confiscării speciale a mijloacelor valutare obținute ilicit, prin sentință s-a dispus inclusiv menținerea sechestrului aplicat în valoare de peste 180 000 lei, inclusiv pe un mijloc de transport și mijloace bănești ridicate în cadrul perchezițiilor.

Hotărârea judecătorească poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Menționăm că Alexandr Nesterovschi nu a fost prezent la ședința de judecată în cadrul căreia i-a fost pronunțată sentința. Avocatul lui a declarat pentru presă că nu cunoaște motivul pentru care parlamentarul a lipsit de la ședința de judecată. Acesta a menționat că ultima dată a discutat cu clientul său ieri, iar acesta „era predispus să se prezinte”.

Presa rusă scrie că, în urmă cu câteva zile, Alexandr Nesterovschi a obținut cetățenia Federației Ruse.

***

Amintim că dosarul penal împotriva lui Alexandr Nesterovschi a fost inițiat de Procuratura Anticorupție în 2023.

Potrivit informațiilor, Alexandr Nesterovaschi a primit cel puțin 35 000 de dolari de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor pentru a părăsi fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și a crea una nouă, care să reprezinte interesele oligarhului fugar. De asemenea, parlamentarul a încercat să o convingă pe ex-deputata Arina Spătaru să înființeze sau să preia conducerea unui partid pro-european care să acționeze în interesul lui Șor, oferindu-i 50 000 de dolari și 100 000 de lei. Mijloacele financiare au fost transmise sub controlul organului de urmărire penală.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: