dzerghinsk.org

Deputatul ucrainean reținut în Moldova va fi pus în libertate. Chișinăul a refuzat extrădarea în Belarus

Procuratura Generală a refuzat extrădarea, în Belarus, a deputatului Radei Supreme de la Kiev Evghenii Iakovenko. Informația a fost confirmată, pe 7 iunie, de către Mariana Cherpec, reprezentanta instituției. Mai mult, acesta va fi pus în libertate.

Prin ordonanța emisă pe 7 iunie de catre procurorul general interimar s-a dispus refuzul de a fi extrădat în Republica Belarus a cetățeanului Ucrainei, cu statut de deputat în Rada Supremă a Ucrainei, care a fost reținut pe 4 iunie pe teritoriul Republicii Moldova.

„Concomitent cu refuzul extrădarii deputatului vizat, s-a dispus și punerea acestuia în libertate. Raționamentele care au stat la baza emiterii ordonanței de refuz a extrădarii au fost determinate de statutul persoanei vizate de membru în Rada Supremă a Ucrainei, câștigând alegerile în 2019, în regiunea Donețk, teritoriu aflat în dispută și afectat de invazia armată, în contextul situației geopolitice din regiune. Prin rezoluția din 9 martie, 2022, privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Parlamentul UE a condamnat asistența Republicii Belarus în invazie, iar ulterior a urmat impunerea unui șir de sancțiuni”, se arată în declarația Procuraturii.

În aceste circumstanțe, procurorul general interimar a considerat că statutul de deputat al persoanei reținute este „extrem de relevant” în contextul adoptării soluției de extrădare a acestuia în Belarus.

Astfel, aceste constatări ridică suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extrădare, acestuia nu îi vor fi respectate drepturile și nu va avea acces la un proces echitabil. Prin urmare, reieșind din riscurile enunțate, s-a constatat existența unor motive suficiente de a declara imposibilitatea extrădării deputatului din rada Supremă a Ucrainei către autoritățile competente din Belarus”, a conchis Procuratura.

Amintim că deputatul Radei Supreme de la Kiev Evghenii Iakovenko a fost reținut la frontiera Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM, pe 5 iunie, de Poliția de Frontieră, care a invocat solicitarea INTERPOL Belarus.

Într-un comentariu pentru presă, șeful Centrului cooperare polițienească internațională (INTERPOL) al Inspectoratului General al Poliției, Viorel Țentiu a precizat că Iakovenko fusese anunțat în căutare de Interpol Belarus. Acesta a confirmat că Minskul îl acuză pe deputatul ucrainean de luare de mită și corupție. Pe numele acestuia există o solicitare de arest și extrădare.

Menționăm că Iakovenko a devenit deputat în 2019, pe circumscripția nr. 52, Donețk. Ulterior, el a decis să rămână apartinic.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: