Deputatul ucrainean reținut în Moldova va fi pus în libertate. Chișinăul a refuzat extrădarea în Belarus
Full Article 3 minutes read

Deputatul ucrainean reținut în Moldova va fi pus în libertate. Chișinăul a refuzat extrădarea în Belarus

Procuratura Generală a refuzat extrădarea, în Belarus, a deputatului Radei Supreme de la Kiev Evghenii Iakovenko. Informația a fost confirmată, pe 7 iunie, de către Mariana Cherpec, reprezentanta instituției. Mai mult, acesta va fi pus în libertate.

Prin ordonanța emisă pe 7 iunie de catre procurorul general interimar s-a dispus refuzul de a fi extrădat în Republica Belarus a cetățeanului Ucrainei, cu statut de deputat în Rada Supremă a Ucrainei, care a fost reținut pe 4 iunie pe teritoriul Republicii Moldova.

„Concomitent cu refuzul extrădarii deputatului vizat, s-a dispus și punerea acestuia în libertate. Raționamentele care au stat la baza emiterii ordonanței de refuz a extrădarii au fost determinate de statutul persoanei vizate de membru în Rada Supremă a Ucrainei, câștigând alegerile în 2019, în regiunea Donețk, teritoriu aflat în dispută și afectat de invazia armată, în contextul situației geopolitice din regiune. Prin rezoluția din 9 martie, 2022, privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Parlamentul UE a condamnat asistența Republicii Belarus în invazie, iar ulterior a urmat impunerea unui șir de sancțiuni”, se arată în declarația Procuraturii.

În aceste circumstanțe, procurorul general interimar a considerat că statutul de deputat al persoanei reținute este „extrem de relevant” în contextul adoptării soluției de extrădare a acestuia în Belarus.

Astfel, aceste constatări ridică suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extrădare, acestuia nu îi vor fi respectate drepturile și nu va avea acces la un proces echitabil. Prin urmare, reieșind din riscurile enunțate, s-a constatat existența unor motive suficiente de a declara imposibilitatea extrădării deputatului din rada Supremă a Ucrainei către autoritățile competente din Belarus”, a conchis Procuratura.

Amintim că deputatul Radei Supreme de la Kiev Evghenii Iakovenko a fost reținut la frontiera Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM, pe 5 iunie, de Poliția de Frontieră, care a invocat solicitarea INTERPOL Belarus.

Într-un comentariu pentru presă, șeful Centrului cooperare polițienească internațională (INTERPOL) al Inspectoratului General al Poliției, Viorel Țentiu a precizat că Iakovenko fusese anunțat în căutare de Interpol Belarus. Acesta a confirmat că Minskul îl acuză pe deputatul ucrainean de luare de mită și corupție. Pe numele acestuia există o solicitare de arest și extrădare.

Menționăm că Iakovenko a devenit deputat în 2019, pe circumscripția nr. 52, Donețk. Ulterior, el a decis să rămână apartinic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: