Facebook/Maia Sandu

Despre ce a discutat Maia Sandu cu prim-ministrul Ucrainei și cu președintele Radei Supreme

În cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o pe 12 ianuarie la Kyiv, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmytro Razumkov. Potrivit unui comunicat de presă plasat pe site-ul președinției, discuția s-a axat pe cooperarea pe dimensiunea parlamentară dintre cele două țări.

„Îi mulțumesc domnului Dmytro Razumkov pentru invitație la acest dialog politic. Sperăm să avem în curând un parlament funcțional, care va reseta relațiile moldo-ucrainene și la nivel de parlamente”, a declarat după întrevedere Maia Sandu.

Maia Sandu, s-a întâlnit în această după-amiază și cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut un schimb de idei despre modalitățile de relansare a relațiilor bilaterale, precum și despre modul de conlucrare pe agenda integrării europene, a securității regionale și a cooperării pe domenii concrete în beneficiul cetățenilor noștri.

„Am discutat despre îmbunătățirea infrastructurii și intensificarea schimburilor economice, despre combaterea corupției și a contrabandei, despre controlul comun la frontieră și situația ecologică îngrijorătoare a râului Nistru. Am abordat și problema securității energetice, dar și a reglementării conflictului transnistrean. Aceasta, chiar dacă în prezent Republica Moldova este administrată de un guvern în exercițiu”, a spus la finalul întâlnirii Președintele Maia Sandu.

Întrevederea cu Prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal, a fost ultimul punct de pe agenda vizitei oficiale a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kyiv.

Precizăm că este prima vizită externă a Maiei Sandu în calitate de președinte de țară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: