Plecarea din Partidul Democrat a unui grup din șase deputați în frunte cu Andrian Candu a schițat noi perspective pentru democrați și scenarii pentru eventualele coaliții. NM și câțiva deputați din diferite fracțiuni și experți a încercat să afle, înseamnă cumva plecarea „grupului Candu” că în PDM a început procesul „de curățare”, la ce coaliție ar putea ajunge partidul din cauza destrămării – cu socialiștii sau cu blocul ACUM, și vor putea oare democrații, în noua lor componență, să devină o forță politică fără de care ar fi imposibilă guvernarea și pentru cei de stânga, și pentru cei de dreapta.
Cum s-a călit dezbinarea
„S-a ajuns până la aceea că Andrian Candu era exclus din lista invitaților la lunch-uri”
Șase deputați ai Partidului Democrat în frunte cu Andrian Candu au declarat, la 19 februarie, că părăsesc fracțiunea democraților din prlament, se retrag din componența partidului și creează propriul grup parlamentar. Alături de Candu, și-au luat rămas bun de la PDM Sergiu Sârbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc.
Candu a motivat această decizie prin dezacordul cu politica promovată în ultimul timp de PDM.
Un interlocutor al NM din blocul ACUM a spus că despre dezbinarea din Partidul Democrat în parlament se știa demult. Potrivit lui, problema consta în conflictul personal dintre Candu și președintele PDM Pavel Filip. „Se ajungea până la aceea că Andrian Candu era exclus din lista invitaților la anumite lunch-uri cu reprezentanții misiunilor diplomatice”, a menționat interlocutorul.
Candu a confirmat pentru NM această informație. „Între noi nu a fost un conflict deschis. Însă eu simțeam că există frica de concurență sau de o părere diferită. Până la mine a ajuns o informație – și sunt confirmări concrete, că misiunile diplomatice invitau conducerea partidului din care făceam și eu parte. Și se adresau către misiunile diplomatice de a mă exclude din lista invitaților”, a spus Candu.
El a menționat că nu a decis într-o singură zi să părăsească PDM. Potrivit afirmațiilor lui Candu, acest lucru a fost precedat de deplasări prin țară și întâlniri cu organizațiile locale de partid, unde liderii democraților erau îndemnați să fie mai activi și să revină pe fostele poziții puternice.
„Noi îi îndemnam pe colegi să fie mai activi, am încercat să discutăm, însă, cu părere de rău, nu am găsit un limbaj comun”, a adăugat Candu. Potrivit afirmațiilor sale, și alți deputați intenționau să părăsească PDM. Însă pe mulți i-a oprit frica, intimidarea, șantajul sau „diferite semne de atenție” din partea altor colegi, susține Candu.
Candu a mai menționat că și el și colegii săi care au părăsit partidul au fost supuși presiunii. Cu toate acestea, el este sigur că numărul ex-democraților va crește în curând. „Eu am propria responsabilitate pentru ceea ce ține de criza bancară. Eram în guvernul care a luat decizia de a acorda garanții de stat Băncii Naționale [care a creditat cele trei bănci din care a fost sustras un miliard de dolari]. Eu consider că am acționat legal și corect, pentru ca oamenii să nu-și piardă banii. Oricum, nu a fost o presiune atât de mare asupra mea. Eu nu m-aș fi speriat, știu că am făcut totul corect”, a declarat Candu.
El a mai spus că l-a contactat pe ex-liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc pentru a-i spune despre decizia sa. „Cred că este un gest omenesc corect – să-i spun despre decizia mea persoanei care acum zece ani m-a chemat în partid. M-aș fi simțit incomod dacă el ar fi aflat din presă despre aceasta. Eu nu am întrebat opinia lui despre hotărârea mea”, a subliniat Candu.
Președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Dumitru Diacov a declarat pentru NM că „această problemă [a posibilei plecări a deputaților] se discuta demult”, încă anul trecut.
În aceeași zi, pe pagina sa de Facebook, el a scris că „acest pas se pregătea demult. Încă în perioada lui Plahotniuc, au fost încercări de a forma un partid social democrat”. „Atunci eu eram împotrivă. Acum ei singuri au hotărât totul. Cu ajutorul sponsorilor”, a scris Diacov.
Într-o discuție cu NM, el a presupus că plecarea deputaților din PDM este „o continuare a aceleiași linii și că aici a participat multă lume”. Diacov s-a abținut să comenteze declarația sa despre „sponsori”: „Fără nume. Cred că acești oameni i-au sfătuit să facă așa”.
Cu toată „previzibilitatea” unei astfel de decizii, Diacov a declarat că se miră de ce Candu, „cu o asemenea susținere puternică, nu a rămas în interiorul partidului, pentru a-l ajuta să devină așa cum și-l dorește”.
„PDM are experiență istorică și partidul știe când, ce fel de oameni pleacă din el și de ce. Sunt exemple reușite, dar sunt și dramatice. Să-și facă singuri concluziile. PDM nu este vinovat că ei au plecat”, a declarat Diacov.
Candu a menționat pentru NM că „nu a avut negocieri cu nimeni și nu a încercat să creeze un alt proiect politic”. „Eu nu cumpăr nimic și nu vând nimic”, a spus el.
Va fi o coaliție cu socialiștii?
„Candu s-a întâlnit de câteva ori cu Dodon și a discutat despre viitorul luminos al Moldovei, al său și al nostru”
Odată cu plecarea unor deputați din Partidul Democrat s-a acutizat din nou întrebarea despre o posibilă coaliție dintre PDM și Partidul Socialiștilor. Ambele părți susțin că dacă și vor apărea coaliții, vor anunța oficial despre aceasta.
Solicitat de NM, Diacov a declarat că „până ieri, Candu susținea aprig această linie [coaliția cu PSRM], a participat activ la votarea pentru demiterea cabinetului de miniștri condus de Sandu și pentru numirea guvernului Chicu, s-a întâlnit de câteva ori cu Dodon și a discutat despre viitorul luminos al Moldovei, al său și al nostru”.
„PDM este un partid care a avut o abordare responsabilă față de momentul de criză, când trebuia să se aleagă între alegerile parlamentare anticipate și numirea unui guvern minoritar. Noi am decis să susținem un guvern tehnocrat. Desigur, în multe privințe, acesta este legat de PSRM, însă oricum, noi am hotărât să votăm pentru oamenii pe care îi cunoaștem. Pe [Ion] Chicu noi îl cunoaștem foarte bine”, a adăugat Diacov.
El a menționat că promisiunile electorale pot fi realizate doar participând la guvernare. Totodată, a menționat că PDM va avea nevoie de timp pentru a se descurca în situația „deloc simplă” care s-a creat.
„Astăzi, toți vorbesc despre alegerile prezidențiale, spiritele sunt încinse la maximum. Noi vom analiza tot ce se întâmplă în jurul Partidului Democrat și la nivelul puterii executive. Și vom hotărî: rămânem în aceeași situație sau participăm oficial în guvern. Aceasta va fi decizia noastră și nu a lui Dodon și nici a altcuiva”, a subliniat Diacov.
Oferind un comentariu pentru NM, deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că socialiștii „nici nu au discutat scenariul” creării unei coaliții. El a menționat că ceea ce se întâmplă în PDM este o problemă internă a democraților și el dorește să-i dea o apreciere.
„În opinia mea, este un proces firesc de curățare. Să fim sinceri: cei care astăzi au plecat din partid nu au cea mai bună reputație în ochii societății și ai politicienilor. În opinia mea, PDM nu a pierdut nimic azi.
La sfârșitul săptămânii trecute, ei au ales o conducere nouă și asemenea personaje ca Cebotari, Candu și Sârbu nu au nimerit acolo”, a spus el.
Potrivit afirmațiilor lui Novac, la ședința comună a fracțiunilor PDM și PSRM, care a avut loc la 17 februarie, socialiștii și democrații nu au discutat despre formarea unei coaliții. El susține că a fost vorba despre agenda de lucru a guvernului.
Întrebat de NM de ce la aceste discuții nu a fost invitată fracțiunea blocului ACUM, Novac a menționat că președintele fracțiunii Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) a declarat că este gata să discute doar despre demiterea guvernului. „Cu PAS e aceeași situație. Ei nu văd sensul în a discuta ceva cu noi. Periodic, ei votează pentru proiectele noastre, în rest însă, `Baba Hârca este mereu împotrivă`”, a spus Novac.
El a subliniat că dacă și va fi formată vreo coaliție, PSRM va anunța deschis despre aceasta.
Este posibilă o coaliție cu ACUM?
„Anul este electoral, ne așteaptă surprize”
Vicepreședintele parlamentului, deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Mihai Popșoi consideră că odată cu plecarea din PDM a celor șase deputați, pentru forțele proeuropene situația din parlament nu s-a schimbat.
Popșoi a comunicat pentru NM că cei din PAS nu văd sensul unei colaborări nici cu democrații, nici cu deputații care au plecat din fracțiunea lor.
„În primul rând, nu putem afirma că PDM s-a curățat. Înlocuirea lui Candu cu Andronache și Nichiforciuc [numiți în calitate de vicepreședinți ai PDM] nu înseamnă curățare”, a menționat Popșoi.
Potrivit afirmațiilor sale, pentru a vorbi despre o colaborare cu oricare parte a democraților, ei trebuie să demonstreze în practică intenții serioase, să semneze Declarația pentru reconfirmarea vectorului european al Moldovei și cea despre deținuții politici.
Totodată, Popșoi a menționat că dezbinarea în PDM a fost previzibilă. „Acum e clar că democrații nu sunt un monolit și că pentru ratingul lor politic acest lucru ar putea deveni o problemă. În trei ani, ei pur și simplu nu vor mai fi. Se va repeta istoria comuniștilor și cea a liberal democraților pe care i-a înghițit Plahotniuc”, consideră Popșoi.
Interlocutorul NM din blocul ACUM, care a insistat să-i păstrăm anonimatul, a spus că Declarația pentru reconfirmarea vectorului european al Moldovei „a fost o testare banală a democraților” și o încercare a blocului „de a băga zâzanie între democrați și PSRM”.
Deocamdată cei din „grupul Candu” nu intenționează să întreprindă măsuri concrete. Candu a declarat că astăzi „nu e neapărat să ai suficiente voturi pentru demiterea guvernului sau pentru formarea unei noi majorități parlamentare”.
Acum, potrivit lui, foștii democrați vor elabora proiecte de legi, vor lucra activ în parlament și se vor înțelege cu colegii în privința susținerii inițiativelor lor. „Timpul va arăta ce va urma. Uneori, o singură zi poate aduce mai multe rezultate decât un an. Iar la noi, anul este electoral, ne așteaptă surprize”, a subliniat Candu.
Ce spun experții
„Această dezbinare îi lasă pe democrați fără alternativă”
Opiniile experților despre ce va fi mai departe cu Partidul Democrat s-au împărțit. Directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan a subliniat faptul că din cei șase deputați care au plecat din PDM, trei – Candu, Cebotari, Sârbu – sunt apropiați ai lui Plahotniuc. Boțan consideră că deși ei sunt buni experți, nu oferă o pondere politică Partidului Democrat.
„În schimb, ceilalți trei deputați [care au plecat], care au câștigat în circumscripții uninominale, au relații ample în raioane: la Rezina, Edineț și Căușeni”, a menționat expertul.
Boțan a constatat însă că Andrian Candu, „într-un mod neafișat, administrează rămășițele holdingului media al lui Plahotniuc”, iar fără acest „resurs important”, democraților le va fi dificil.
Expertul consideră că după noile alegeri parlamentare în Circumscripția uninominală Hâncești, se va putea vorbi serios despre impactul plecării celor șase deputați asupra PDM.
Acum, el consideră că plecarea „grupului Candu” va influența negativ asupra ratingului democraților, dar într-un anumit sens, partidul chiar va avea de câștigat. „Imediat după ce cei șase curajoși au apărut în fața camerelor de filmat, a fost lansat atacul media. Imediat ei au fost numiți „grupul lui Plahotniuc”. Pentru Filip, Diacov și Jizdan, este convenabil: ei pot spune că partidul `se curăță`”, consideră Boțan.
În opinia sa, PDM „curățat” va deveni un subiect interesant pentru socialiști și pentru forțele proeuropene. Însă PDM nu are nevoie de o coaliție oficială cu socialiștii, consideră politologul: ei vor lucra pentru consolidarea imaginii partidului ca o forță centristă.
„Ei sunt într-o situație privilegiată. Dacă se vor asigura de susținerea a 15% din cetățeni, vor fi o verigă necesară pentru oricare posibil partener. Acesta este un vis mai vechi al lui Diacov. Fără acestea, va fi imposibilă guvernarea atât pentru cei de dreapta, cât și pentru cei de stânga”, a declarat Boțan.
El consideră că pentru democrați este mai convenabil să aștepte o jumătate de an până la alegerile prezidențiale și să „adere la învingător”. Totodată, el tinde să creadă că democrații se vor apropia totuși de socialiști.
Politologul Corneliu Ciurea a numit plecarea „grupului Candu” din PDM ceva previzibil. El consideră că deputații care s-au desprins „au propria agendă politică”, pentru că ei refuză să colaboreze cu socialiștii și nu exclud cooperarea cu cei de dreapta.
„Democrații în actuala formă au o altă agendă. Ei nu exclud formarea unui guvern cu socialiștii și sunt mult mai „omnivori” din punct de vedere geopolitic”, a menționat expertul.
El consideră că în spatele „grupului Candu sunt forțe care mișcă acest proiect politic”. Ciurea a subliniat faptul că acum este greu de afirmat că este vorba despre Plahotniuc, dar a presupus că „sunt anumite interese de afaceri ce țin, de exemplu, de aeroport, în jurul căruia e atâta gălăgie”.
Ciurea mai consideră că PDM ar putea găsi un anumit beneficiu în plecarea „grupului Candu”: acest lucru va înlătura opoziția internă din partid. Însă pentru conducerea PDM apare o altă problemă: este necesară păstrarea integrității rândurilor și să nu se permită celorlalți deputați să plece după acești șase.
„Dacă ei vor putea face acest lucru, plecarea (celor șase) va fi un avantaj pentru democrați. Pentru aceasta, ei vor trebui să intre mai sigur la putere, pentru ca fracțiunea parlamentară să fie motivată. Ei vor trebui să meargă mai departe în alianța lor – dezbinarea îi împinge spre aceasta”, consideră Ciurea. El a menționat că acum, forțele de stânga din Partidul Democrat au devenit mai active și că pentru democrați, colaborarea cu Dodon este unica soluție. „Această dezbinare îi lasă fără alternativă”, consideră expertul.