Facebook/Blocul Alternativa

Blocul Alternativa „constată o degradare foarte mare” în protecția socială. Buzu: „Teatrul absurdului”

Fostul premier și unul dintre liderii blocului „Alternativa”, Ion Chicu, a declarat că, în ultimii patru ani, în Moldova se înregistrează „o degradare foarte mare” în domeniul protecției și asistenței sociale. Alături de mai mulți angajați ai Primăriei Chișinău – printre care viceprimara Angela Cutasevici, membră a partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), formațiune parte a blocului „Alternativa” – Chicu a prezentat capitolul dedicat protecției și asistenței sociale din cadrul „programului de țară” al blocului. În replică, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a calificat declarațiile blocului drept „teatrul absurdului”. A reacționat și deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian, care a afirmat că „tot ei au creat în trecut aceste probleme pentru țară și acum ies și spun că au bagheta magică”.

În timpul unei conferințe de presă din 25 aprilie, Chicu a prezentat „capitolul protecția și asistența socială” din cadrul „programului de țară” al blocului „Alternativa”. „Din păcate, trebuie să constatăm că în ultimii patru ani – dacă analizăm indicatorii de bază care caracterizează evoluția nivelului vieții în Republica Moldova, în mod special a persoanelor care sunt dependente de asistența și protecția socială din partea statului – vedem o degradare foarte mare. (…) Statul nu atrage atenția cuvenită acestui domeniu. (….) Avem o distribuire a resurselor publice foarte inechitabilă. (…) Și de multe ori guvernarea a ignorat necesitățile oamenilor”, a menționat Chicu.

În continuare, el a spus că blocul „Alternativa” va „restabili dreptatea celor 15% de indexare, pe care guvernarea actuală a furat-o la 1 aprilie 2023, pentru că inflația în 2022 a fost 30,24%, iar indexarea a fost doar 15%”. Totodată că blocul va „stabili cuantumul pensiei minime în funcție de salariul minim”. „Dacă anul acesta avem salariu minim pe țară de 5 mii de lei înseamnă că pensia minimă va fi stabilită la nivel de 80%, va fi 4000 de lei pentru fiecare”, a adăugat Chicu.

Menționăm că în timpul conferinței au ținut discursuri: șefa Direcției generale pentru protecţia drepturilor copilului din cadrul Primăriei Chișinău Tatiana Oboroc, șefa Direcției asistenţă socială Centru Eudochia Parancenco, dar și viceprimara capitalei Angela Cutasevici. La conferința de presă a fost prezent și Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.

La scurt timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a venit cu o reacție pe o rețea de socializare. „Teatrul absurdului: cei care au oferit zero suport cetățenilor în pandemie, cei care și-au bătut joc de persoanele cu dizabilități și Asistenții lor Personali, cei care au lipsit chișinăuienii de compensații pentru căldură atunci când aceștia au avut cel mai mult nevoie de acestea… ne oferă povești despre protecția familiilor și copiilor”, a comunicat Buzu.

A reacționat la declarațiile blocului și deputatul PAS, Radu Marian. „Tot ei au creat în trecut aceste probleme pentru țară, și acum ies și spun că au bagheta magică și le vor rezolva. Cât de ridicoli pot fi”, a scris Marian pe o rețea de socializare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mihai Popșoi / Facebook

Ministerul de Externe, prima reacție după expulzarea a 13 moldoveni din Polonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că a fost informat despre deportarea a 13 cetățeni moldoveni din Polonia. Instituția a precizat că oamenii au fost aduși cu un zbor charter.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat, că a fost informat de către Ambasada Republicii Moldova la Varșovia cu privire la organizarea de către autoritățile poloneze a unui zbor charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați ilegal pe teritoriul Poloniei.

Procedura are loc în baza mecanismelor internaționale de readmisie, iar autoritățile Republicii Moldova au oferit sprijinul necesar pentru autorizarea survolului și aterizării aeronavei pe Aeroportul Internațional Chișinău”, a menționat MAE.

Instituția a precizat că această acțiune nu este un caz izolat, iar o operațiune similară a avut loc și în luna aprilie 2025.

Ministerul va continua să colaboreze cu autoritățile poloneze pentru gestionarea acestor cazuri în conformitate cu normele internaționale”, a subliniat MAE.

Amintim că, pe 15 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Adam Szłapka, a anunțat că 13 moldoveni și 27 de georgieni au fost deportați forțat din Polonia, fiind considerați o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice. El a precizat că măsura face parte dintr-o operațiune de returnare forțată a migranților.

La rândul său, Serviciul de Grăniceri din Polonia a menționat că persoanele vizate au încălcat legislația privind imigrația sau sunt suspectate de implicare în activități ilegale, precum trecerea frauduloasă a frontierei, conducerea sub influența alcoolului și alte infracțiuni.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: