Din cauza vântului puternic, 33 de localități din țară au rămas fără curent electric
|
Pe parcursul ultimelor 24 de ore angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 39 situații pentru lichidarea arderii ierbii cuprinse de foc. Din cauza vântului puternic, în seara zilei de 14 ianuarie au rămas parțial deconectate de la energia electrică 33 de localități din 10 raioane.
Fără curent electric mai rămân 12 localități din 4 raioane. La lucrările de restabilire a energiei electrice sunt antrenate mai multe echipe specializate a furnizorului de curent.
Intervenția salvatorilor a fost necesară și pentru defrișarea arborilor în raioanele Drochia, Dondușeni, Nisporeni, Călărași, Anenii Noi și Hâncești. Mai mult, în capitală pompierii au avut misiunea să intervină pe strada Nicolae Costin nr.6/1 pentru a înlătura o placă metalică de pe un bloc de locuit care risca să cadă în gol.
Între timp, peste 60 ha de iarbă aprinsă au fost stinse de angajații IGSU în localitatea Dobrogea municipiul Chișinău, iar alte 40 de ha au fost compromise la Bălțata Ialoveni. În localitatea Rasvet, raionul Călărași pompierii au stins 17 ha de vegetație arsă care risca să se extindă spre suprafețe mai mari, iar la Țipala, Ialoveni salvatorii au avut misiunea să intervină pentru a localiza arderea unei suprafețe de 10 ha de iarbă.
Focarele de vegetație se răspândeau cu repeziciune întrucât condițiile de vânt puternic favorizau arderea.
IGSU
If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.
Administrația Națională a Drumurilor a anunțat că, pe 3 iulie, a fost redeschisă circulația pe podul peste râul Bâc, situat pe șoseaua Balcani din municipiul Chișinău, precum și pe pasajul rutier peste calea ferată din zonă și pe drumul de acces către strada Pietrăriei.
Potrivit Administrației Naționale a Drumurilor, implementarea acestui proiect a presupus un volum complex de lucrări, precum:
– construcția a circa 2 km de drum (inclusiv drum de acces zona Pruncul cu o lungime de 920 m (denivelat), str. Pietrăriei, bretele de acces str. Calea Ieșilor, acces s. Ghidighici), înălțimea terasamentelor pe alocuri ajunge la 7 m, iar înălțimea sistemului rutier este de aproximativ 77-97 cm;
– construcția a 2 poduri (un pod de încrucișare cu lungimea de circa 80 m, lățimea circa 14 m, care denivelat asigură traversarea r. Bâc, și a drumului de acces spre str. Pietrăriei;
– construcția a unui pasaj ce traversează calea ferată cu o lungime de cca 60 m și lățimea de circa 14 m, prevăzut cu două benzi de circulație de 3,75 m fiecare la ambele poduri și trotuar pe partea stângă la ambele poduri;
– instalarea unui sistem modern de iluminat electric exterior, cu montarea a 52 de piloni, corpuri de iluminat, pozarea a cca 2 km de cablu pentru acesta;
– regularizarea albiei râului Bâc pe o lungime de cca 500 m, consolidarea acesteia;
– construcția unui zid de sprijin din gabioane, cu o lungime de 150m;
– construcția a 5 podețe;
– amenajarea stației de epurare a apelor pluviale.
„Valoarea actuală a proiectului constituie circa 184,79 milioane lei, dintre care 38,37 milioane lei pentru construcția podului peste râul Bâc, 29,99 milioane lei pentru construcția pasajului peste calea ferată, iar 95,45 milioane lei pentru lucrările de construcție a drumurilor și acceselor, inclusiv drumul de acces spre zona industrială Pruncul (acces nr. 1, 2 și 3), strămutarea albiei râului Bâc și lucrările de racordare cu strada Pietrăriei”, au comunicat reprezentații instituției.
Potrivit Administrației, lucrările sunt finalizate în proporție de 99%. „Până la recepția finală, vor fi efectuate lucrări minore rămase, printre care: aplicarea celui de-al doilea strat de vopsea pe parapetele pietonale, consolidarea conului de acces la pasaj, finalizarea unei porțiuni de zid din gabioane și a trotuarului pe drumul de acces spre strada Pietrăriei, amenajarea zonei mediane pe drumul M1 în zona SAC „VENTO” și consolidarea unei porțiuni de 30 m a albiei râului Bâc”, au precizat reprezentanții Administrației Naționale a Drumurilor.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că segmentul reabilitat face parte din drumul M1, care leagă vama Leușeni și frontiera cu România de Chișinău, și continuă spre Dubăsari și frontiera cu Ucraina. În același timp, este parte a coridorului de transport Est–Vest, cu impact direct asupra conectivității regionale, comerțului transfrontalier și mobilității cetățenilor.
Administraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a Drumurilor