„Din motive de sănătate”. Decizia privind arestarea lui Plahotniuc a fost, din nou, amânată
Full Article 3 minutes read

„Din motive de sănătate”. Decizia privind arestarea lui Plahotniuc a fost, din nou, amânată

Curtea de Apel a amânat pentru a doua oară ședința în cadrul căreia urma să fie examinat recursul avocatului împotriva mandatului de arestare pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Ofițerul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur, a precizat pentru NM, că audierea a fost amânată la solicitarea învinuitului.

Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc, a contestat mandatul de arest emis de Judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana din 22 mai. Potrivit lui Gaitur, inițial, ședința a fost amînată pentru 2 iunie. Ulterior, aceasta a fost din nou amânată, pentru 9 iunie.

Contactat de NM, Lucian Rogac a precizat că a solicitat o amânare „din motive de sănătate”.

Mandatul de arest a fost emis pe baza noilor învinuiri care i s-au adus lui Vladimir Plahotniuc pe 18 mai. Este vorba despre crearea unei organizații criminale, spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții deosebit de mari.

Contactat de NM, șeful interimar al PCCOCS, Ion Caracuian, a declarat că Plahotniuc a fost chemat la audieri. După ce acesta nu s-a prezentat la procuratură, oamenii legii au cerut judecătorilor să emită un mandat de arest pe numele lui Plahotniuc, în lipsa acestuia. Demersul a fost examinat pe 21 mai, iar o zi mai târziu a fost emis mandatul de arest pentru un termen de 30 de zile.

Precizăm că este al doilea mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc. Pe 11 octombrie 2019, Judecătoria Ciocana a emis primul document în acest sens, la solicitarea Procuraturii Anticorupție. Asta după ce, pe 9 noiembrie, fostul președinte al PDM nu s-a ivit la audieri. Anterior, Plahotniuc a fost chemat la audieri prin intermediul rețelei Facebook. Procuratura a menționat că „l-a anunțat public” pe Plahotniuc despre audieri, pentru că, deocamdată, nu dispune de alte mijloace pentru a-l contacta.

Vladimir Plahotniuc ar fi părăsit Moldova pe 14 iunie 2019, iar în prezent ar fi în SUA. Pe 13 ianuarie 2020, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că SUA îi va aplica sancțiuni lui Plahotniuc și familiei acestuia. Potrivit oficialului american, prin acțiunile sale, Plahotniuc a pus în pericol instituțiile democratice din Moldova.

Autoritățile de la Chișinău au depus deja un demers privind extrădarea lui Plahotniuc, însă Washingtonul nu a oferit, deocamdată, un răspuns.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: