Dionis Catanoi, numit director general al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar
Full Article 3 minutes read

Dionis Catanoi, numit director general al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar anunță numirea lui Dionis Catanoi în funcția de director general. Noul director preia mandatul cu angajamentul să asigure continuitatea procesului de modernizare și eficientizare a activităților FGDSB, cu accent pe protecția deponenților, alinierea la standardele internaționale și aproprierea de practicile Uniunii Europene.

Dionis Catanoi dispune de o vastă experiență în domeniul financiar, având expertiză în transformarea digitală și implementarea de soluții inovatoare. Pe parcursul carierei sale, a ocupat diverse funcții de conducere, coordonând proiecte strategice de modernizare, digitalizare și optimizare operațională. A fost responsabil pentru dezvoltarea și implementarea strategiilor organizaționale, lansarea de produse financiare inovatoare și gestionarea relațiilor cu instituții internaționale.

Printre realizările sale se numără coordonarea dezvoltărilor tehnice ale prestatorilor de servicii de plată pentru implementarea sistemului MIA Plăți Instant, un proiect de succes al Băncii Naționale a Moldovei. Acest proiect a avut un impact semnificativ asupra modernizării infrastructurii sistemului de plăți din țară, facilitând tranzacțiile rapide și sigure, accelerând dezvoltarea economiei digitale și consolidând încrederea publicului în sistemul bancar.

«Asumarea conducerii Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar este o mare responsabilitate și onoare. Obiectivul meu este să continuăm modernizarea instituției, cu accent pe digitalizare, inovare și optimizare a proceselor pentru a oferi deponenților siguranță și încredere. Totodată, ne vom concentra pe continuarea eforturilor de aliniere a sistemului de garantare a depozitelor din RM la standardele UE, asigurând o protecție mai solidă și o stabilitate financiară crescută. Un alt obiectiv important este intensificarea eforturilor de educație financiară a publicului, prin campanii menite să crească gradul de conștientizare și încredere în sistemul financiar» – a declarat Dionis Catanoi.

Despre FGDSB: Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB) a fost constituit ca persoană juridică de drept public la 01 iulie 2004 și are menirea de a garanta depozitele constituite în bănci, a proteja interesele deponenților și a contribui la stabilitatea sistemului financiar din Republica Moldova. FGDSB administrează Fondul de acoperire a depozitelor bancare (FADB) și Fondul de rezoluție bancară (FRB). Fondul de acoperire a depozitelor bancare garantează depozitele în monedă națională și în valută străină deținute de persoane fizice și persoane juridice, atât rezidente cât și nerezidente, în toate instituțiile membre. Prin urmare, în cazul în care depozitele unei bănci devin indisponibile, FGDSB garantează compensarea acestora fiecărui deponent în limita nivelului de acoperire. Orice bancă licențiată de Banca Națională pentru activitatea de atragere a depozitelor devine, în mod obligatoriu, instituție membră a Fondului de acoperire a depozitelor bancare din ziua intrării în vigoare a deciziei privind eliberarea licenței.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: