Directorul unei școli auto și doi subalterni, reținuți de CNA. Ar face parte dintr-o schemă de corupţie cu permise de conducere
Full Article 3 minutes read

Directorul unei școli auto și doi subalterni, reținuți de CNA. Ar face parte dintr-o schemă de corupţie cu permise de conducere

Şeful unei şcoli auto din capitală şi doi subalterni de-ai săi au fost reţinuţi pentru 72 de ore, astăzi, 15 aprilie, informează Centrul Național Anticorupție. Aceştia sunt bănuiţi că ar face parte dintr-o amplă schemă de corupţie în care sunt vizaţi funcţionari ai Agenţiei Servicii Publice (ASP), instructori auto şi alţi intermediari. Potrivit informaţiilor anchetei, bănuiţii ar fi acţionat în complicitate, obţinând sume ilicite pentru aranjarea examenelor şi eliberarea permiselor de conducere.

Din informaţiile colectate de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, rezultă o schemă de corupţie, prin intermediul căreia erau eliberate fraudulos permise de conducere, iar peste 40 de persoane ar fi obţinut acte, fără a fi evaluate în conformitate cu regulamentele existente. Pentru aceste servicii, beneficiarii ar fi achitat sume cuprinse între 500 şi 2000 de euro unor angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice, unor instructori auto şi altor intermediari.

Întreaga reţea, identificată de grupul de anchetă, ar fi fost formată din persoane care aveau rolul de a organiza susţinerea probelor teoretice şi practice, prin programarea prealabilă, peste rând, şi evaluarea candidaţilor cu calificativul „admis”. Prin terţi, candidaţii transmiteau banii care, în final, erau împărţiţi între membrii grupului.

Potrivit CNA, cazul a fost documentat mai multe luni, iar probele acumulate demonstrează protejarea acestei scheme de către funcţionari din cadrul ASP care, în prezent, sunt bănuiţi că exercitau influenţă asupra membrilor comisiilor de examene.

Amintim că în luna ianuarie, ofiţerii CNA au efectuat peste 30 de percheziţii domiciliare, corporale, în birouri şi în automobilele persoanelor suspecte. Un instructor auto de la Orhei şi, ulterior, un angajat al ASP au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în prezent ambii având calitatea de învinuit pe aceste dosare. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate mai multe telefoane mobile, care conţin mesaje şi convorbiri între membrii grupului, înscrisuri de ciornă, dar şi permise de conducere, care urmau să ajungă la cei care au achitat bani pentru obţinerea lor. De asemenea, au fost depistate mai multe sume de bani, provenienţa cărora urmează să fie stabilită.

Dacă instanţa de judecată va stabili vinovăţia persoanelor menţionate, acestea riscă până la 10 ani de detenţie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: