Dmitri Kuleba: Atacul de astăzi asupra Odesei este răspunsul lui Putin la decizia UNESCO
Full Article 3 minutes read

Dmitri Kuleba: Atacul de astăzi asupra Odesei este răspunsul lui Putin la decizia UNESCO

Bombardamentele asupra Odesei sunt răspunsul președintelui rus Vladimir Putin, după ce în ajun centrul istoric al orașului a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol al UNESCO. Este opinia exprimată de șeful diplomației ucrainene Dmitri Kuleba, după atacul cu rachete din 26 ianuarie, care a vizat și orașul port.

„Printre țintele atacului masiv cu rachete de astăzi, Rusia a lovit Odessa, ceea ce a dus la întreruperi masive de energie electrică. Această distrugere este răspunsul lui Putin la înscrierea de ieri de către UNESCO a Odesei pe lista patrimoniului mondial și plasarea ei sub protecția sporită a patrimoniului mondial în pericol”, a scris ministrul de Externe ucrainean.

Amintim că Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a anunțat, pe 25 ianuarie, că a desemnat centrul istoric al Odesei, un oraș-port ucrainean, drept sit al Patrimoniului Mondial în Pericol.

Ministrul ucrainean al Culturii Alexander Tkachenko, a calificat decizia drept istorică declarând că „orașul a intrat sub protecția acestei organizații internaționale”.

Statutul, acordat de o reuniune a UNESCO la Paris, ar putea ajuta la protejarea moștenirii culturale a Odesei, care a fost amenințată de la invadarea Ucrainei de către Rusia și va permite accesul la ajutor financiar și tehnic internațional.

Odesa a fost bombardată de mai multe ori de Rusia de la invazia sa în Ucraina, pe 24 februarie 2022. În iulie 2022, o mare parte din acoperișul de sticlă și ferestrele Muzeului de Arte Frumoase din Odesa, inaugurat în 1899, au fost distruse.

Amintim că o nouă alertă aeriană a fost declanșată pe întreg teritoriul Ucrainei, pe 26 ianuarie. Administrația militară a orașului Kiev a anunțat că armata ucraineană a doborât 15 drone deasupra capitalei.

Primarul Kievului Vitali Kliciko a raportat că în urma atacului o persoană a decedat  în capitală.

„După ce o rachetă a lovit o clădire nerezidențială din districtul Holosiiv, avem informații despre un mort și doi răniți. Răniții au fost spitalizați”, a scris Kliciko.

În regiunea Odesa, informează autoritățile locale, au fost lovite de rachetele rusești două instalații energetice provocând întreruperi de curent. „Există deja informații despre pagubele produse la două instalații critice de infrastructură energetică din Odesa. Nu există răniți. Forțele de apărare aeriană survolează regiunea Odesa”, scrie pe rețelele de socializare șeful administrației militare din regiune, Iuri Kruk.

În același timp, sistemul de apărare antiaeriană din Odesa a doborât trei rachete rusești de model Kalibr.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: