UNIAN

Doar 25% din clădirile din Chișinău au fost conectate la încălzirea centralizată

Doar 25% dintre clădirile din mun. Chișinău beneficiază în prezent de agent termic de la sursa centralizată. Datele au fost publicate, pe 27 octombrie, de primarul Ion Ceban.

Primăria Chișinău informează că doar 750 din totalul de 3048 de clădiri au fost conectate la agentul termic. Municipalitatea precizează că obligația privind asigurarea consumatorilor cu agent termic îi revine Întreprinderii de Stat „Termoelectrica” S.A., singurul furnizor de energie termică din capitală.

Problema asigurării locuințelor cu agent termic a fost discutată luni, 25 octombrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău.

Primarul general Ion Ceban a menționat că municipalitatea a recepționat mai multe plângeri de la cetățeni, familii cu copii mici, care spun că în locuințe este frig și că serviciile de profil nu iau atitudine. Edilul a solicitat ca Î.S. „Termoelectrica” S.A. să-și onoreze obligațiunile contractuale față de consumatorii de energie termică din Chișinău, odată ce vineri, 22 octombrie 2021, în capitală a fost dat startul sezonului termic 2021-2022 pentru toți consumatorii.

În prezent, beneficiază de încălzire toate cele 133 de instituții de educație timpurie din capitală și 98 de școli și licee din cele 135. De asemenea, 49 din 62 de instituții medico-sanitare publice din municipiu sunt conectate la agentul termic. O parte din acestea dispun de centrale termice autonome.

Anual, odată cu începerea sezonului de încălzire, Primăria solicită Întreprinderii de Stat „Termoelectrica” S.A., în baza relațiilor contractuale, să conecteze fondul locativ municipal la rețeaua termică centralizată, în contextul în care locuitorii orașului se confruntă cu disconfort termic atunci când trei zile consecutiv sunt înregistrate temperaturi medii zilnice de până la +10 ˚C.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: