promotor

Doar 4% din numărul total al automobilelor, înregistrate în Moldova, sunt electrice și de tip hibrid

Numărul mașinilor electrice și de tip hibrid, înmatriculate în Republica Moldova, se află într-un trend de creștere în ultimii 7 ani. Au fost înregistrate peste 41 500. Totuși, cifra reprezintă aproximativ 4% din numărul total de autoturisme înscrise în Republica Moldova. Aproape 4 mii sunt electrice și peste 37 de mii sunt de tip hibrid. Informația a fost comunicată pe 1 octombrie de Centrul Național pentru Energie Durabilă, instituție din subordinea Ministerului Energiei.

Centrul a raportat că numărul automobilelor electrice și de tip hibrid – înmatriculate în Republica Moldova – continuă să crească.

Potrivit instituției, în perioada 2018 – iulie 2024, au fost înregistrate peste 41 mii de autoturisme electrice și de tip hibrid. Aproximativ 4% din numărul total de autoturisme înregistrate în Republica Moldova.

După tipul de tehnologie utilizată, 3 829 de automobile înmatriculate în ultimii 7 ani sunt electrice și 37 744 sunt de tip hibrid.

Din totalul de 3 829 de automobile electrice, 2 849 de mașini sunt deținute de persoane fizice, iar 980 – de către persoane juridice. Ce ține de automobile de tip hibrid, 33 415 de mașini sunt deținute de persoane fizice, iar 4 329 – de către persoane juridice.

Menționăm că până în anul 2022, în Republica Moldova, erau peste 27 mii de autoturisme electrice și de tip hibrid sau aproximativ 3% din numărul total de autoturisme înregistrate în țara noastră. Detalii AICI. Începând cu 7 iunie, mașinile cu motorul electric din Republica Moldova pot primi noi plăcuțe de înmatriculare, contra bani. Plăcuțele standard, cu numere negre, pot fi schimbate cu altele – verzi. Plăcuțele cu numere verzi sunt acordate atât autovehiculelor electrice noi, cât și celor care au fost deja înmatriculate. În cazul primelor, plăcuțele verzi sunt obligatorii. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: