DOC Socialista Svetlana Popa, lipsită de mandatul de consilier în CMC și amendată. PSRM reacționează la decizia instanței
Full Article 5 minutes read

DOC Socialista Svetlana Popa, lipsită de mandatul de consilier în CMC și amendată. PSRM reacționează la decizia instanței

Cei 33 de consilieri municipali care au votat în decembrie anul trecut cele șase proiecte urbanistice zonale (PUZ) ar putea fi lipsiți de mandat pentru o perioadă de cel puțin opt luni. La fel, aceștia riscă să fie amendați cu câte cel puțin trei mii lei. Prima decizie a instanței de judecată în cazul consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), cercetați pentru „exces de putere”, a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe 14 iulie. Hotărârea o vizează pe Svetlana Popa, vicepreședinta fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în CMC.

Potrivit deciziei, Popa a fost găsită vinovată de „exces de putere”, conform articolului 313 din Codul Contravențional. Drept urmare, magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul la Buiucani au decis ca Svetlana Popa să fie sancționată cu o amendă de 3 mii lei. Totodată, aceasta este lipsită, conform deciziei, de dreptul de a-și exercita funcția în CMC pentru o perioadă de 8 luni. Precizăm că Hotărârea este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

„Din materialele cauzei contravenționale, cercetate în cadrul ședinței de judecată în instanța de fond, s-a constat că Popa Svetlana, deținând mandatul de consilier în CMC, a săvârșit acțiuni care depășesc în mod vădit limitele drepturilor și a atribuțiilor acordate prin lege și care contravin intereselor publice sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”, se arată în decizia instanței.

Contactat telefonic pentru o reacție, vicepreședintele fracțiunii PSRM din CMC, Dinari Cojocaru, a calificat decizia instanței drept „ilegală”. Cojocaru susține că atribuția consilierilor municipali este de a vota proiectele incluse pe ordinea de zi la cererea Primăriei Chișinău și că cel care trebuie să se asigure că proiectele care ajung pe masa consilierilor sunt legale este primarul general.

„Noi suntem siguri 100% că vom câștiga. (…) Este o decizie ilegală. (…) Atribuția consilierilor este de a vota proiectele propuse de Executiv – primar și echipa sa. Noi atunci am zis că votăm cu condiția că toate actele sunt aduse la normal și că daca instanța se va expune că este ilegal, ne vom retrage votul. Primarul este cel care face ordinea de zi, eu sunt medic, nu arhitect”, a declarat consilierul PSRM Dinari Cojocaru.

La rândul lor, consilierii PAS au salutat decizia instanței. În cadrul unei conferințe susținute pe 14 iulie, vicepreședinta fracțiunii PAS în CMC, Zinaida Popa, a solicitat ca hotărârea instanței de judecată să fie prezentată de către Cancelaria de stat ca probă în instanțele de judecată pentru anularea actelor normative votate la mijlocul lunii decembrie 2022.

„Această veste arată că nimeni nu este deasupra legii și că orice acțiune ilegală are consecințe. Este o dovadă că aceste PUZ-uri aprobate fără avizul Ministerului Infrastructurii nu sunt legale și nu pot fi considerate valabile. (…) Dacă este constatat faptul că consilierii municipali nu aveau dreptul să voteze aceste Planuri Urbanistice Zonale fără avizarea ministerului, înseamnă că și proiectul în sine votat nu poate fi perceput ca unul legal”, a declarat Popa.

Consilierii municipali PAS au atras atenția, în cadrul briefingului, că alte cel puțin șase PUZ-uri urmează a fi introduse pe ordinea de zi a ședințelor CMC și supuse dezbaterilor. Fracțiunea PAS din CMC susține că unele dintre complexele locative noi, construcția cărora urmează a fi supusă spre examinare, ar fi proiectate cu abateri de la legislația în vigoare. Ar fi vorba, în mod special, de blocul locativ care urmează a fi construit la intersecția dintre străzile Meșterul Manole și Maria Dragan, din sectorul Ciocana al capitalei.

„Peste 4500 de apartamente, fără grădinițe, fără școală în zonă. (…) Chișinăul trebuie să se dezvolte, dar normal, cu respectarea cadrului legal, în baza unui plan urbanistic general, care arată o dezvoltare previzibilă a municipiului, nu așa cum se întâmplă acum”, a declarat consilierul PAS Dumitru Ivanov.

DOC Socialista Svetlana Popa, lipsită de mandatul de consilier în CMC și amendată. PSRM reacționează la decizia instanței

unpaspentru.md

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, a venit cu o reacție. Ixari susține că declarațiile fracțiunii PAS din CMC se înscriu în campania electorală, pe care ar fi început-o „ilegal”.  Potrivit ei, municipalitatea nu a emis acte permisive pentru construcția blocului locativ de la Ciocana.

„Primăria nu a emis acte permisive referitor la subiectele menționate de PAS la tribuna electorală. Recomandăm consilierilor și deputaților PAS să nu împrăștie minciuni. Este regretabil faptul că un partid care deține toată puterea în stat tirajează minciuni, bârfe și zvonuri”, a declarat Ixari.

Amintim că pe 21 și 22 decembrie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat șase noi Planuri Urbane Zonale concomitent. În prima zi, consilierii au reușit să aprobe doar patru din cele șase documente din cauza unor dispute îndelungate între susținătorii și oponenții acestui proces. Reprezentanții partidului socialiștilor, Platformei Demnitate și Adevăr, Partidul Comuniștilor, Partidul Unității Naționale și Partidul Social Democrat European, precum și mai mulți consilieri neafiliați, au votat în favoarea planurilor. Restul au fost împotrivă, dar au fost în minoritate. Ulterior pe 28 decembrie, CNA a anunțat că va investiga legalitatea celor 6 PUZ-uri. Un demers în acest sens a fost depus de către fracțiunea PAS din CMC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: