DOC A semnat actul de vămuire pentru mașina socrului. Un inspector vamal din nordul țării a intrat în vizorul ANI
Full Article 3 minutes read

DOC A semnat actul de vămuire pentru mașina socrului. Un inspector vamal din nordul țării a intrat în vizorul ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unui inspector principal din cadrul Biroului vamal Nord al Serviciului Vamal. Acesta a fost constatat cu un conflict de interese în raport cu socrul său.  Potrivit unui comunicat publicat pe 12 ianuarie, în octombrie 2019, inspectorul vamal, în timp ce se afla în exercitarea funcției, a perfectat pe numele socrului său actul de vămuire a unui automobil de model Skoda Octavia.

Socrul vameșului a depus la Postul vamal Costești o declarație pentru a putea vămui automobilul pe care urma să-l importe în țară. Tranzacția vamală asupra transportului a fost soluționată de către inspectorul vamal, care activa conform graficului de serviciu. Astfel, inspectorul a acceptat declarația depusă de socrul său, a examinat solicitarea acestuia și, ulterior,  a eliberat adeverința privind mijlocul de transport importat.

În cadrul controlului, subiectul și-a argumentat acțiunea prin faptul că nu a știut din timp despre intenția socrului de a aduce automobilul în țară, aflând despre acest lucru în momentul în care ruda sa s-a prezentat pe pista de control. Subiectul a precizat că nu a influențat procedura vamală și a informat superiorul său despre lipsa unui interes personal față de automobilul respectiv.

Inspectorul de integritate a contrazis argumentele invocate de inspectorul vamal prin faptul că la momentul perfectării actului de vămuire pe numele socrului, funcționarul vamal nu a declarat și nu a informat conflictul de interese real apărut.

Totuși, potrivit noilor modificări legislative din 2021, pe acest caz inspectorul de integritate doar constată conflictul de interese fără aplicarea interdicțiilor.  Funcționarul vamal este la prima abatere a legislației ANI fără a înregistra un prejudiciu interesului public ca urmare a acestei încălcări.

UPDATE (17:05) Cu referire la actul de constatare a unui conflict de interese, emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pe numele unui inspector principal din cadrul Biroului vamal Nord, Serviciul Vamal precizează că a conlucrat cu ANI pe acest caz, fiind acordat suportul necesar în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Totodată, acțiunile funcționarului vamal au fost verificate și prin prisma corectitudinii aplicării legislației vamale, nefiind stabilite abateri de la normele ce reglementează nemijlocit controlul vamal și vămuirea mijloacelor de transport.

Organul vamal va examina actul de constatare emis de către ANI, cu aplicarea măsurilor legale ce se impun.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: