DOC Amenzi de până la 1500 de lei pentru cerșetorii care simulează o dizabilitate
Full Article 2 minutes read

DOC Amenzi de până la 1500 de lei pentru cerșetorii care simulează o dizabilitate

Cerșetorii care simulează o dizabilitate vor putea fi sancționați cu amenzi în mărime de până la 1500 de lei sau cu până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiției.

UPDATE Proiectul a fost exclus din ordinea de zi a ședinței din 22 decembrie.

Proiectul de lege propune completarea Codului contravențional cu un nou articol, care va reglementa componența de contravenție și anume cerșitul însoțit de simularea unei dizabilități. Astfel, fapta persoanei care, simulând o dizabilitate fizică sau psihică, apelează la mila publicului, cerând ajutor material va fi pasibilă de răspundere contravențională prin aplicarea amenzii de la 300 la 1500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore.

„Modificarea propusă este necesară, întrucât potrivit legislației Republicii Moldova, cerșetoria nu este pedepsită, fiind prevăzută numai răspunderea penală pentru organizarea acestei activități (art. 302 din Codul penal). În aparență, faptul simulării unei dizabilități fizice sau psihice pentru a facilita cerșitul ar putea fi calificată în baza art. 106 din Codul contravențional „Cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere”, însă de facto, această prevedere este inaplicabilă, reieșind din particularitățile faptelor date, în special, a relației dintre donator și cerșetor”, au argumentat autorii inițiativei.

Mai mult, potrivit Ministerului Justiției, pericolul social al faptei date rezultă din aspectul general al cauzelor cerșetoriei care, de regulă, este de natură socio-economică, fiind asociată cu problema sărăciei, cea a lipsei unui loc de muncă, afecțiunea unei persoane în urma unei dizabilității fizice sau psihice, situație care este folosită în mod dolosiv de unele persoane cu scopul obținerii unor surse materiale care deseori depășesc substanțial strictul necesar.

„În asemenea circumstanțe, ținând cont de specificul fenomenului cerșetoriei în Republica Moldova și în special unele expresii ale acestei forme de activitate, se impune necesitatea introducerii unei norme speciale în Codul contravențional care ar sancționa simularea unei dizabilități fizice sau psihice pentru a trezi mila publicului în vederea facilitării cerșitoriei. Menționăm că, prevederi similare sunt reglementate în legislația României (art. 214 din Codul penal al României1)”, se mai arată în document.

 

DOC Amenzi de până la 1500 de lei pentru cerșetorii care simulează o dizabilitate

gov.md

DOC Amenzi de până la 1500 de lei pentru cerșetorii care simulează o dizabilitate

gov.md

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: