DOC Averea deputatului Burduja, în vizorul ANI: a împrumutat milioane de lei televiziunilor controlate de socialistul Furculița
Full Article 3 minutes read

DOC Averea deputatului Burduja, în vizorul ANI: a împrumutat milioane de lei televiziunilor controlate de socialistul Furculița

Averea deputatului socialist Petru Burduja a ajuns în vizorul Autorități Naționale de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate au constat că parlamentarul socialist a împrumutat compania „Exclusiv Media” S.R.L, fondată de colegul său de partid Corneliu Furculița, cu milioane de lei, în 2017 și 2018.

ANI anunță că socialistul Petru Burduja a omis se indice în declarația de avere și interese personale pentru 2017 două contracte de împrumut. Aceste omisiuni, însă, spun inspectorii de integritate, nu sunt de natură să genereze o diferență substanțială între averea declarată de parlamentar, veniturile obținute și cheltuielile suportate.

Mai exact, ANI a stabilit că deputatul socialist a împrumutat compania „Exclusiv Media” S.R.L, care deține inclusiv postul NTV, un promotor al socialiștilor, cu 2 milioane 328 mii lei în 2017. În anul următor, 2018, Burduja a acordat un nou împrumut companiei media fondate de deputatul socialist Corneliu Furculița, în mărime de 4 milioane 355 de mii de lei.

În martie 2023, Burduja le-a explicat inspectorilor de integritate că banii împrumutați companiei „Exclusiv Media” nu sunt ai lui proprii. Deputatul explică că a împrumutat acești bani, la rândul său, de la alte persoane – situația despre care ar fi anunțat organele competente.

„În operațiunile financiare descrise, am acționat în calitate de intermediar, respectiv nu am fost proprietar/beneficiar efectiv al acestor mijloace financiare. Mai mult, acestea operațiuni nu mi-au sporit activele şi nu mi-au majorat averea mea personală şi/sau a membrilor familiei mele”, a explicat parlamentarul.

„Luând act de materialele acumulate în cadrul controlului, explicațiile subiectului, a documentelor și informațiilor care se referă la venituri, precum și reieșind din informațiile și documentele care se referă la cheltuieli pentru aceiași perioadă, care a fost divizată pe fiecare an fiscal în parte, nu s-a stabilit careva modificări a evoluției patrimoniului comparativ cu veniturile obținute în aceeași perioadă de către dl Burduja Petru și membrii de familie, de natură să formeze o diferență substanțială în sensul art. 2 al Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale”, se arată în decizia ANI.

ANI a constatat în decizia sa încălcarea regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale de către deputatul Petru Burduja, manifestată prin neincluderea de date în declarațiile de avere și interese personale, în circumstanțele descrise în prezentul act.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: