DOC Chișinăul, gata să aloce 4 milioane de lei pentru evacuarea din calea războiului a moldovenilor aflați în Israel și Gaza
Full Article 2 minutes read

DOC Chișinăul, gata să aloce 4 milioane de lei pentru evacuarea din calea războiului a moldovenilor aflați în Israel și Gaza

Executivul de la Chișinău își propune să aloce patru milioane de lei pentru evacuarea cetățenilor Republicii Moldova din Israel și Fâșia Gaza, în legătură cu atacurile militare din aceste zone și a declarării, pe 9 octombrie, de către guvernul israelian, a stării de război pe întreg teritoriul său. Un proiect de lege în acest sens a fost supus consultărilor publice vineri, 13 octombrie. Banii urmează a fi alocați din fondul de intervenție al Guvernului.

Potrivit datelor oficiale, pe teritoriul Israelului se află aproximativ 13 mii de moldoveni, însă neoficial numărul acestora depășește 20 de mii.

Potrivit proiectului supus consultărilor publice, de la declanșarea războiului, Ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv, Celula de Criză a MAEIE și Centrul de apel al MAEIE au înregistrat peste 300 de solicitări din Israel și peste 35 de solicitări de repatriere a cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.

„Oricare din scenariile de evacuare a cetățenilor  statului nostru din zona de conflict armat necesită pregătire prealabilă și asistență calificată. În acest sens, acțiunile de repatriere vor implica: organizarea/contractarea de curse charter, contractarea companiilor de transport terestru pentru deplasarea de la frontiera cu Fâșia Gaza spre Cairo ș.a., asigurarea cetățenilor pe perioada deplasării spre Cairo cu apă și hrană, delegarea unui funcționar consular în Egipt pentru facilitarea întregului proces ș.a., or pentru buna desfășurare a acestor procese sunt necesare alocări de resurse financiare din fondul de intervenție a Guvernului”, se menționează în documentul citat.

Dacă va fi susținut de membrii Cabinetului de miniștri, hotărârea va intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: